Tervetuloa merelliseen Kotkaan!
Merikaupunki Kotkassa riittää nähtävää jokaiselle niin kulttuurista kuin merellisistä maisemistakin nauttiville matkaajille. Kotkan retket tarjoaa ryhmille meriretkiä, opastettuja kierroksia, rentoutumista hyvän ruoan parissa, koskenlaskua ja paljon merellistä miljöötä!
Kotkan Meripäivät
Suomen monipuolisin merellinen festivaalitapahtumaa on Kotkan Meripäivät, jota on alettu viettää jo vuodesta 1962 alkaen. Kotkan retket ja aktiviteetit ovat saatavillasi myös meripäivien aikaan.
Merikeskus Vellamo, Maretarium ja Kotkan retket
Aallon muotoisen katon alla sijaitsevan Merikeskuksen ainutkertainen ja palkittu arkkitehtuuri ja upeat näyttelyt kiinnostavat kaikenikäisiä matkailijoita.
Koko perheen takuuvarma kiinnostuksen kohde on suomalaisten kalojen akvaariotalo Maretarium sekä Langinkosken keisarillinen kalamaja, joka sijaitsee viehättävässä ympäristössä kosken kuohujen äärellä.
Omatoimisille matkaajille Kotkan retket ohjelmat tarjoaa tutustumista vaikkapa Haukkavuoren näkötorniin ja Jumalniemen sekä Pasaatin kauppakeskuksiin.
Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on monipuolinen yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria, johon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja Korkeakoskelle ja Siikakoskelle asti.
Puistojen lisäksi kaupunkipuiston helmiin lukeutuvat Kotkalainen kaupunkikulttuuri arkkitehtuureineen, historialliset linnoitusrakennelmat, Karhulan tehdasmiljööt, Alvar Aallon Sunila sekä Kymijoen haarojen luonnonympäristö.
Alueen teatteritarjonta on laadukasta ja runsasta ympäri vuoden.
Karhulan kaupunginosa
Kotkan retket kattaa myös Karhulan kaupunginosan, joka on elinvoimainen ja matkailullisesti tärkeä osa merikaupunkiamme.
Karhulan keskusta on elävä kaupan keskus, jossa toimii useita yrityksiä ja kivijalkakauppoja, joissa saa asiantuntevaa palvelua. Karhulan tori on koko keskustan sydän, ❤ jonne kokoontuu paikkakuntalaiset sekä matkailijat ostoksille ja tietysti perinteiselle kahville ja possolle sekä tapaamaan tuttuja. Karhulan vilkas toripäivä on peräti kaksi kertaa viikossa, lauantaisin ja keskiviikkoisin.
Kaupunginosan jakaa kahtia keskustaa halkova moottoritie, joten matkaajan on helppo kääntää vinkkari oikealle ja käydä vaikkapa kahvilla torin laidalla tai kurvata vähän pidemmälle ja nauttia Kymijoen maisemista romanttisessa Jokipuistossa.
Kotkan retket Karhulassa
Karhulan Teollisuuspuisto Kymijoen suulla on yksi maamme merkittävimmistä teollisuuskeskittymistä. Karhulan Hovi sijaitsee Karhulan Teollisuuspuiston alueella, joka on Suomen suurin ja vanhin teollisuusyhteisö, joka on toiminut yhtäjaksoisesti yli 130 vuotta. Teollisuuspuistossa ja sen läheisyydessä on nähtävissä jokseenkin koko Suomen teollisen historian aikainen arkkitehtuuri.
Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939.
Karhulan lasitehdas eli Karhulan Lasi Oy oli William Ruthin perustama yksi merkittävimmistä lasitehtaista Suomessa. Merikeskus Vellamossa voit tutustua näyttelyyn Lasia kaikille – Karhula 1889–2009 ajalla 19.5.2017–31.1.2022
Kyminlinna on arvokas sotahistoriallinen muistomerkki
Linnoitus suunniteltiin osaksi Pietarin suojaksi rakennettua puolustusrintamaa, vaikka alkuperäinen linnake purettiinkin ja paikalle rakennettiin omana aikanaan moderni linnoitus, joka on nykyään Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Linnoitus muistuttaa Pietarissa sijaitsevaa Pietari-Paavalin linnoitusta pohjakaavaltaan. Kyminlinna oli valjastettuna Suomen puolustusvoimien käyttöön ajalla 1939 – 2005.
Kyminlinnan vallien ulkopuolella sijaitsee Kyminlinnan kesäteatteri, jossa on kesäaikaan teatteriesityksiä.
Pyhtään, Kotkan, Haminan, Miehikkälän ja Virolahden nähtävyydet>
Merikaupunki Kotka on tunnettu Meripäivistä, puistoistaan, satamastaan, Kyminlinnasta, Alvar Aallon Sunilasta ja nykyään myös Tehdaspuistostaan Karhulassa. Kotka on Kymenlaakson toiseksi suurin kaupunki, lähellä niin Helsinkiä kuin Pietariakin.
Alvar Aallon funktionalismin helmi Sunila
Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Asemakaavassa suojellussa Sunilassa on tehtaanjohtajan asuintalo Kantola ja rantasauna, 12 rivi- ja kerrosasuintaloa ja muotokieleltään mielenkiintoisia huoltorakennuksia.
Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Tehtaaseen ja sen alkuperäisiin Aino Aallon suunnittelemiin tiloihin ei kuitenkaan tällä hetkellä pääse vierailemaan.
Kyminlinna sotahistoriallinen muistomerkki
Linnoituksen historian voisi katsoa alkaneen venäläisen Kenraali Aleksandr Suvorovin perustettua alueelle linnakkeen, joka suunniteltiin osaksi Pietarin suojaksi rakennettua puolustusrintamaa. Myöhemmin alkuperäinen linnake purettiin ja paikalle rakennettiin omana aikanaan moderni linnoitus, joka on nykyään Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Linnoitus muistuttaa Pietarissa sijaitsevaa Pietari-Paavalin linnoitusta pohjakaavaltaan. Kyminlinna oli valjastettuna Suomen puolustusvoimien käyttöön ajalla 1939 – 2005.
Kyminlinna sijaitsee 5 kilometriä Kotkan keskustan luoteispuolella Kymijoen itäisen Huumanhaaran ja läntisen Langinkoskenhaaran yhtymäkohdassa. Kyminlinnan vallien ulkopuolella sijaitsee Kyminlinnan kesäteatteri, jossa on kesäaikaan teatteriesityksiä.
Langinkoski
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja Venäjän keisari Aleksanteri III ihastui Langinkoskeen siellä vieraillessaan. Hän rakennutti paikalle vuonna 1889 kalastusmajan, missä hän perheineen kävi useana kesänä. He nauttivat suuresti erilaisesta elämästä: kerrotaan keisarin itsensä kalastamisen lomassa pilkkoneen puita keisarinnan huolehtiessa ruoanlaitosta. Suuren Venäjänmaan yksinvaltias unohti Langinkoskella mieluusti hetkeksi Talvipalatsin kultaa loistavat salit.
Kalastusmaja toimii nykyisin museona ja on liki samanlainen kuin keisariperheen aikoihin. Alkuperäiset huonekalut ovat paikoillaan. Kalastusmajaa ympäröi luonnonsuojelualue. Puulajipuisto, useat erikokoiset jokiuomat ja koskimiljöö ovat jo sinällään näkemisen arvoisia. Pihapiirissä sijaitsevat myös vanha kalahautomo ja pieni ortodoksinen kappeli, joka on Valamon munkkien rakentama 1800-luvun alussa.
Maretarium
Akvaariotalo Maretarium on ainutlaatuinen kohde maailmassa: se esittelee suomalaisten vesistöjen vedenalaista maailmaa. Maretariumissa voi tehdä kalamatkan Lapin tunturipuroista Suomenlahden merialueelle. Yksi kiinnostavimmista on valtava 7 metriä syvä ja läpimitaltaan 10-metrinen Itämeriallas. Aika ajoin altaaseen molskahtaa kalojen joukkoon sukeltaja, joka ruokkii kalat. Näkymässä on meriteatteria kylliksi!
Merikeskus Vellamo
Merikeskus Vellamo on ainutlaatuinen aallon muotoinen rakennus, jossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Ruuma sekä ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Ilmari Lahdelma.
Merikeskus Vellamon näyttelyt kertovat arkisia ja jännittäviä, hauskoja ja koskettavia tarinoita ihmisistä, esineistä ja tapahtumista. Kävijää kannustetaan ottamaan kaikki aistit käyttöön ja kokemaan oivalluksen riemua! Tervetuloa toivottaa Kotka Maretarium ja Vellamo! Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä perehdytään nykyisen Kotkan edustalla käytyyn Itämeren suurimpaan meritaisteluun ja sen jälkeen rakennettuun linnoituskaupunkiin. Moderni tekniikka ja interaktiivisuus tekevät näyttelykäynnistä unohtumattoman elämyksen. Puun vuoro kertoo Kymenlaakson metsäteollisuudesta ja sen tekijöistä, ja Pohjantähti, Etelän risti maamme merenkulun historiasta monin eri teemoin. Vaihtuvat näyttelyt täydentävät tarjontaa.
Suomen merimuseon päänäyttelyssä tutustutaan mm. matkustajalaiva s/s Arcturuksen dramaattisiin vaiheisiin, sukeltamiseen ja hylkylöytöihin sekä navigoimiseen tähtitaivaan alla. Kymenlaakson museon päänäyttely kertoo arkisesta puurtamisesta tehtaan pillin komennossa, mutta myös vapaa-ajan riemusta, saariretkistä ja ravintolaelämän iloista.
Kesäisin myös ulkonäyttelytila on avoinna yleisölle ja siellä on esillä mm. pelastuslaitoksen Uisko-tyypin vene (1963) ja Kultaranta II (1929), joka on palvellut valtionpäämiehiämme aina Relanderista Kekkoseen.
Kotkan ortodoksinen kirkko
Kotkan ortodoksinen kirkko, nykyinen Pyhän Nikolaoksen kirkko rakennettiin vuosina 1799-1801 Pietarin amiraliteetin arkkitehti Jakov Perrinin piirrosten mukaan. Uusklassisen kirkon kolmen sisäänkäynnin pylväspäädyt, kellotorni ja ristikeskuksen kupoli muodostavat näyttävän julkisivun. Sisäpuolen ikonit ja lukuisat esineet ovat kaunis kokonaisuus.
Yksi erikoisimmista ikoneista kuvaa Pyhää Nikolaosta Kotkansaarella taustallaan näkymä Ruotsinsalmen meritaistelualueesta. Kirkon edustalla on patsas Maria Purpurista, jonka kerrotaan estäneen kirkon tuhoutumisen Krimin sodassa. Kirkko onkin nyky-Kotkan vanhin rakennus.
Haukkavuoren näkötorni
Haukkavuoren näkötorni Kotkan keskustassa. Näkötornin on suunnitellut arkkitehti Jussi Paatela. Alun perin vesitorniksi rakennetun tornin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1914, mutta mm. sisällissota viivästytti töitä siten, että se otettiin käyttöön vasta vuonna 1920. Tornin huippu kohoaa noin 72 metriin merenpinnasta. Haukkavuoren torni oli tärkeä paikka toisen maailmansodan aikana. Lotat valvoivat ilmatilaa koko sodan ajan sen huipulta.
Torni toimi myös saksalaisten asemapaikkana kunnes he joutuivat pakenemaan Suursaareen. Tornin huipulta he kykenivät välittämään viestejä Kotkansaaren ja Mussalon väliseen salmeen ankkuroituneelle sota-alus Niopelle. Torni toi tekemistä ja seikkailuja myös paikallisille pikkupojille, jotka toimivat lähetteinä sotilaiden ja kotkalaisten tyttöjen välillä. Sodan jälkeen torni on toiminut näkötornina ja heti 1920-luvun alkupuolella alkanut kahvilatoiminta jatkuu jälleen vireänä. Torni toimii myös tasokkaiden taidenäyttelyiden järjestämispaikkana.
Majoitusvaraukset ja ohjelmatiedustelut toimistostamme.
Kotkassa on nyt jo viisi Green Flag Award -puistoa, tällä vihreällä lipulla palkitut puistot ovat Sapokan vesipuisto, Katariinan meripuisto, Karhulan Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto ja Fuksinpuisto.
Tule Kotkaan nauttimaan kauniista, vihereistä kaupunkipuistoistamme!
Sapokan vesipuisto
Sapokan vesipuisto on Suomen palkituin puisto. Nimensä Sapokan arvellaan saaneen venäläisestä Sapok-sanasta, joka tarkoittaa saapasta. Puistoalue muodostuukin saappaanmuotoisen lahdenpohjukan ympärille. Keskeiset elementit ovat kasvillisuus, vesi, kivi ja valaistus. Monet puiston kasvilajeista on merkitty nimikyltein (suomi, ruotsi, latina). Meri syöksyy lahdelmaan 19 metriä korkeasta putouksesta ja vesi lorisee pikku puroissa.
Putouksen päälle kiivetessä löytyy myös kotimaisen kiven näyttelyalue. Sapokan Vesipuisto on valittu valtakunnan Parhaaksi Kivirakenteeksi (1996), Vuoden Ympäristörakenteeksi (1994) ja Parhaaksi Ulkovalaistuskohteeksi (1993).
Sapokasta lähtevät myös tuurit eli vuoromoottorialukset niin lähellä sijaitsevaan Varissaareen kuin kaukaisempiin Lehmäsaareen, Kaunissaareen tai Suomen aluevesirajan tuntumassa lepäävään Haapasaareen. Sapokan rannassa on mukava istuskella merenrannan kahviloissa, antaa ajatuksen lentää ja katsella kun purjeveneet lipuvat Sapokan vierassatamaan, vieläpä Suomen parhaaksi valittuun satamaan (2010). Tallinnankatu 12, Kotka
Sapokkaa kannattaa tulla katsomaan kaikkina vuodenaikoina: keväällä siellä kukkivat kymmenet tuhannet sipulikukat, alkukesällä alppiruusut ja atsaleat, kesällä ruusut. Syksyllä ruska värjää pensastot ja talvella lahti jäätyy hiljaisen puhuttelevaksi.
Katariinan Meripuisto
Entinen öljysatama on nykyään Meripuisto
Katariinan Meripuisto muuttui osaavissa, Kotkan kaupunginpuutarhurin käsissä, öljysatamasta viehättäväksi puistoksi. Puistossa voidaan nauttia luonnon helmassa rauhallisesta, merellisestä tunnelmasta. Katariinan Meripuisto on palkittu vuonna 2012 Euroopan parhaaksi ympäristörakennuskohteeksi ja vuoden ympäristörakenteeksi.
Fort Katariina
Kumpareen korkeimmalla kohdalla sijaitsee Ruotsinsalmen linnoituskaupungin keskuslinnoitus Fort Katariina, josta sai alkunsa Kotkan kaupunki. Keskuslinnoitus, keisarinna Katarina II:n mukaan nimetty Fort Katarina sijaitsee Kotkansaaren lounaisosassa, Katariinan niemellä, entisen öljysataman alueella.
Katariinan Meripuisto tarjoaa elämyksiä koko perheelle!
Katariinan Meripuistossa on koko perheelle erilaisia kiipeilyreittejä, pelipaikkoja ja tilaa temmeltää. Alueelta löytyy mm. laaja niittyalue, virikkeellinen leikkipuisto, onkipaikkoja, frisbee-koreja, kiveen upotettu ksylofoni ja upeita piknikkipaikkoja, kuten aivan meren rannassa oleva kivinen pöytä 50 hengelle.
Puistoon rakennettu mietiskelylabyrintti on keskiaikaisen Chartresin katedraalin mallia mukaileva. Labyrintin halkaisija on 24 metriä ja sen keskelle on matkaa reittiä pitkin 525 metriä. Puiston upeisiin istutuksiin, uljaisiin merimaisemiin ja mietiskelylabyrinttiin tutustutaan oppaan johdolla. Retken päätteeksi piknikeväät voi nauttia puiston suurimman kivipöydän ääressä tai Ankkuriluodolla aivan meren rannalla.
Puistossa on koko perheelle erilaisia kiipeilyreittejä, pelipaikkoja ja tilaa temmeltää. Alueelta löytyy mm. laaja niittyalue, virikkeellinen leikkipuisto, onkipaikkoja, frisbee-koreja, kiveen upotettu ksylofoni ja upeita piknikkipaikkoja, kuten aivan meren rannassa oleva kivinen pöytä 50 hengelle. Puistoon rakennettu mietiskelylabyrintti on keskiaikaisen Chartresin katedraalin mallia mukaileva. Labyrintin halkaisija on 24 metriä ja sen keskelle on matkaa reittiä pitkin 525 metriä.
Katariinan Meripuistossa on esillä pienoismalleja Itäisen Suomenlahden majakoista Porkkalanniemeltä Seiskarin saareen. Kivisaaren Ankkuriluodolle sijoitettu ankkuri on peräisin 1800-luvulta olevasta purjelaivasta.
Katariinan Meripuisto on palkittu vuonna 2012 Euroopan parhaaksi ympäristörakennuskohteeksi ja vuoden ympäristörakenteeksi.
Puistotie 32, Kotka
Fuksinpuisto
Puistotien varrella sijaitsevassa Fuksinpuistossa voi tutustua kotipuutarhoihinkin hyvin soveltuviin kasvilajeihin ja niiden lajikkeisiin, aurinkoisen paikan kasveista aina varjon lajeihin. Puistotie, Kotka
Isopuisto
Kotkan puistohistorian voidaan katsoa alkaneen 1700-luvun lopussa, kun suuriruhtinas Konstantin antoi istuttaa isonpuiston alueelle ensimmäiset jalokuuset. Näin oli saanut alkunsa Kotkan ensimmäinen puisto, joka rakennettiin vuonna 1801 valmistuneen Pyhän Nikolaoksen kirkon ympärille. Isopuisto on olemukseltaan englantilaistyylinen maisemapuisto, joka on muotoutunut alkuperäisen luonnon tarjoamista lähtökohdista. Puiston toiminnallisia alueita ovat muun muassa kaksi lasten leikkipaikkaa, pelikenttä, lasten kahluuallas ja koirapuisto. Papinkatu, Kotka
Jokipuisto Karhula
Jokipuisto sijaitsee Kymijoen Korkeakoskenhaaran eteläpäässä Urheilukadun varrella. Puiston komeat graniittimuurit, lummelammet ja näyttävät istutukset muodostavat upean kokonaisuuden, jossa on mukava vaikkapa hiljentyä työpäivän jälkeen. Kivetyt käytävät mahdollistavat esteettömän liikkumisen alueella. Jokipuisto on mainio paikka piknikille. Puistossa on myös aidattu, uusi lasten leikkipaikka. Jokipuistoon pääsee kesällä myös Sapokasta risteillen. Urheilukatu 3, Kotka
Koskipuisto
Koskipuiston reitin varrella saat kuulla veden kohinaa!
Koskipuiston noin kohden kilometrin matka alkaa Koivukosken voimalaitokselta ja päättyy Kokonkoskelle.
Kymijoen kuohuvat kosket ja silmiähivelevän kaunis jokiranta on kuin erämaa keskellä kaupunkia. Reitti alkaa Koivukosken padolta ja seuraavana, aivan joenrannassa sijaitsee golfkenttä.
Siikakosken varren luontopolulla ja laitureilla voivat myös liikuntaesteiset kulkea. Villa Munkholmassa voit nauttia kahvit ja katsella edustalla kuohuvaa Siikakoskea. Kosken keskellä olevassa saaressa sijaitsee ortodoksimunkkien pystyttämä tsasouna. Siikakoskella sijaitsee myös arboretum, jossa kasvaa noin 90 eri puulajia. Arboretumin läpi kuljettuasi avautuu joen suojaisa poukama, jossa uituasi voit jatkaa matkaa virkistyneenä kohti Jokipuiston luonnonsuojelualuetta.
Kumparepuisto Karhula
Puiston kumpareet nousevat noin 30, 35 ja 45 metrin korkeudelle merenpinnasta. Kumparepuisto tarjoaa talvella hienot pulkkailumahdollisuudet. Alueen lähellä on hyvät hiihtoladut mm. Luovin valaistu latu/kuntorata. Kumparepuiston täysimittainen frisbeegolf-rata tarjoaan haasteita, mutta sopii myös aloittelijoille. Korkeimman kukkulan huipulla on näköalatorni, josta avautuu hienot näkymät yli Karhulan kaupunginosan aina merelle asti. Hiidenkirnuntie, Kotka
Palotorninvuoren puisto
Palotorninvuoren puiston näköalatasanteelta on hyvät näkymät Kotkan kantasatamaan, joka on se alkuperäinen, legendaarinen Kotkan satama. Tasanteelta näkyy rantaa myötäilevä Tornatorintie, joka on saanut nimensä Juha Vainion Albatrossi-laulusta. Ruotsinsalmenkatu, Kotka
Sibeliuksenpuisto
Sibeliuksenpuisto on kaunis ja harmoninen kuntalaisten ja matkailijoiden ”vihreä olohuone” ja taamispaikka keskellä Kotkansaarta. Mariankatu 14, Kotka
Veistospromenadi
Upea ulkoilmagalleria keskellä kaupunkia. Veistospromenadin sydän on Lehmusesplanadi. Merikeskus Vellamon valmistuttua on promenadi laajentunut myös kantasatamaan eli tulevaan kulttuurisatamaan, jossa sijaitsee myös Suomen puuvenekeskus. Kaupungin keskustaan on muodostunut yli kahden kilometrin pituinen reitti, joka johdattelee kaupungilla liikkuvat tutustumaan veistostaiteeseen. Promenadilla on jo peräti 22 viehättävää teosta. Vuonna 2004 Suomen kuvanveistäjäliitto myönsi Veistospromenadille Pro Sculptura -mitalin. Keskuskatu, Kirkkokatu, Kauppakatu, Kotka
Yrtti- ja rohdoskasvien puutarha
Tämä virkistävä pikkupuutarha on sijoitettu pieneen linnoitusrakenteeseen. Yrttipuutarhassa voi tutustua noin sataan erilaiseen yrtti- ja lääkekasviin. Yrttien vaihtelevat muodot, viettelevät värit sekä maukkaat aromit tarjoavat nautintoja kaikille aisteille. Haukkavuorenkatu, Kotka
Meri – minun mereni!
Itäisen Suomenlahden alueella on runsaslukuinen määrä tyrskyjen karaisemia saaria ja luotoja. Luodoilla viihtyvät lokit ja tiirat ovat etenkin kalastajien kavereita. Saariston kasvillisuus on etupäässä männikköä, katajikkoa ja sammaloitunutta aluskasvillisuutta, mutta saarten kätköistä löytyy myös vihreitä ja reheviä lehtoja ja mukavia poukamia.
Merestä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina.
Kesällä laineiden liplatus, tuulen humina kaislikossa ja auringon kilo laineilla saa mielen virkistymään. ”Kun aaltokuohu hampaillaan rannanhiekkaa nakertaa ja huuto lokkien soi riemuinen”. Syksyisin tuulen tuivertaessa aalloilla, voi käydä kokemassa onnea kalansaaliin nappaamisessa. Talvella maiseman pukeutuessa puhtaanvalkoiseen vaippaan ja meren jäädyttyä on aika kaivaa luistimet ja sukset esille ja kiitää meren jäällä. Keväällä pääset nauttimaan arktisesta muutosta, kun miljoonien lintujen muuttoparvet lentävät alueen yli matkallaan kohti pohjoisen pesimäalueita.
Kotkassa kuulet uskomattoman jännittäviä tarinoita myös Algot Niskan, suurseikkailijan, herrasmiesrikollisen ja salakuljettajien kuninkaan seikkailuista pirtun salakuljetusmatkoilta. Selkämereltä löydät useita tunnelmallisia majakkasaaria ja vanhoja kalastajakyliä, kun taas aaltojen alla lymyää karikkoisen ja arvaamattoman meren yllättämiä hylkyjä.
Kymenlaakson saariston merellinen paratiisi sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Helsingistä.
RIB veneellä Kotkassa
Tutustu Kotkan ihmeelliseen saaristoon upealla tavalla. Varaa supernopea RIB vene itsellesi, ystävillesi, asiakkaillesi tai perheellesi koko päiväksi.
Kovapohjaiset RIB kumiveneet ovat alunperin suunniteltu lähinnä ammattikäyttöön suorittamaan erilaisia pelastus ja etsintätehtäviä usein
äärimmäisissä olosuhteissa. RIB veneet ovat erittäin turvallisia ja ylivertaisia suorituskyvyn ja nopeuden suhteen. RIB veneellä pystymme viemään ihmisiä paikkoihin, joihin ”normaalilla” veneellä ei ole mahdollista päästä ja tarvittaessa voimme ajaa lähes 60:n solmun nopeudella.
Voit luoda varmasti unohtumattoman kokemuksen työporukalle, tai kaveriseurueelle varaamalla RIB vauhtihirviön käyttöönne!
Ryhmäkoot:
* Yhteen RIB veneeseen mahtuu kuljettajan lisäksi 12 henkilöä
* Kahdella RIB veneellä maksiryhmän koko 24 henkilöä
* RIB vene on nopea (nopeus 25 35 solmua) mutta erittäin turvallinen. Veneen kova V pohja käyttäytyy hyvin aallokossa. Matkustajille puetaan pelastusliivit, jotka täyttyvät ilmalla vasta vedessä
* Jokainen päiväretki ja eri saarissa vierailu voidaan suunnitella erikseen.
* Tämän lisäksi on hyvä sopia retkeen kuluvista ruokailuista, saunomista, kalastamisesta tai muista aktiviteeteista.
Haapasaari
Haapasaari on vanha merivalvonnan ja luotsien saari. Se sijaitsee
ulkosaaristossa noin 30 40 min ajomatkan päässä Sapokasta. Idyllisessä Haapasaaressa on kauppa, kesäkioski, vieraslaituri sekä 1800 luvulla
rakennetut kirkko ja koulu. Haapasaaren Osuuskauppa on Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa ja se on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1907 lähtien.
Haapasaari on noin kilometrin pituinen kaksiosainen saari, jonka puoliskot Kylänlahden pohjoispuolella kulkeva, vain 20 metriä leveä hiekka kangas yhdistää toisiinsa. Kalastajakylä on rakentunut suojaisan luonnonsataman
ympärille.
Saaren tunnusmerkki on vuonna 1862 rakennettu graniittinen luotsitorni eli puokki. Haapasaari kuuluu Suomenlahden meripuolustusalueeseen ja siellä on myös Rajavartiolaitoksen merivartioasema passintarkastuspisteineen.
Lähellä olevissa Kilpisaaressa ja Vanhankylänmaassa on nähtävillä sodanaikaisia bunkkereita ja tykkejä.
Karhusaari
Karhusaaressa on tarjolla hienot puitteet unohtumattoman päivän viettoon, Saaressa on komeat hirsirakennukset majoitukseen, kokoustilat, luontopolkuja ja
elämysruokailua tilauksesta. Tarjolla ovat myös hienot saunatilat. 10 metriä
meren pinnan yläpuolella olevasta löylyhuoneesta avautuu upea merimaisema. Saunan vieressä on panoraamaterassi ja lämmin poreallas
Kaunissaari
Kaunissaari on saavuttanut suosiota matkailijoiden keskuudessa jo 1950 luvulta lähtien. Entisestä 1930 luvun kalastajayhteisöstä on muistona saaristokylä, jossa on vanhoja idyllisiä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen.
Satamalahtea reunustavat punaiset ranta aitat ja venevajat. Saarta peittävät tuulien muovaamat merimänniköt ja saaren pohjois ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat.
Venesataman satamakonttorissa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla voi ajella
aina saaren pohjoiskärjen asti, matka on noin 3 km. Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa aineistoa. Taidetta voi ihailla Galleria Marissa. Kauppa, kahvila, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet ja legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja täyttävät osaltaan saarella vierailevan tarpeita.
Kirkonmaa
Kirkonmaa on entinen Puolustusvoimien linnakesaari, joka on toiminut tuhansien sotilaiden koulutuspaikkana. Lempinimen Pirunsaari se on saanut upeista pirunpelloistaan, jotka keskellä saarta muistuttavat jääkaudesta. Pirunpeltojen keskellä kulkee polku, joka on suosittu patikointireitti.
Kirkonmaan pohjoispäässä on matkailupalveluiden alue. Vierasvenesataman läheisyydessä on Kahvila Knaapi, joka palvelee kesäkaudella. Knaapissa saat kahvilatuotteiden lisäksi vuokrattua vaikka loma-asunnon läheisistä rivitaloista, jotka olivat ennen armeijan henkilökunnan koteja.
Kukouri
Kukouri on toinen Kotkan edustalla sijaitsevista linnoitussaarista. Kukourin punatiilinen pyöreä linnake, Fort Slava, valmistui 1794. Fort Slava kuuluu Ruotsinsalmen merilinnoituksen uloimpiin linnakkeisiin. Linnakkeen erikoisuutena on sen täysin pyöreä muoto ja se on tällä tavoin ainoa laatuaan Suomessa. Linnake on halkaisijaltaan 75 metriä ja se sisälsi 44 tykkiasemaa. Krimin sodan aikana 14 aluksen laivasto osasto räjäytti linnakkeen 27. heinäkuuta 1855.
Lehmäsaari
Lehmäsaari sijaitsee aivan Kotkan edustalla. Se on suosittu retkeilykohde, luontopolkua reunustavat kauniit maisemat. Lehmäsaaren paras rantautumispaikka on itärannalla oleva lahti eli niin sanottu ”Lehmän monttu”,
jossa on myös laitureita. Sen ranta on sileähiekkaista ja soveltuu erinomaisesti
uimiseen. Saarella on kolme taukokatosta, joista löytyy tulentekopaikat, WC:t ja puuliiterit.
Ollinkarit
Vuokraa koko saari omaan käyttöösi!
Ollinkarit on elämyssaari Kotkan edustalla, Lehmäsaaren ja Kirkonmaan välissä. Etelässä avautuvan aavan meren horisontissa siintää Suursaari. Saari vuokrataan kerralla vain yhdelle seurueelle, joten yksityisyys on turvattuna.
Ollinkareissa voit järjestää kokouksia, juhlia ja ruokailuja omassa rauhassasi. Tapahtumien järjestämiseen on useampia paikkoja päärakennuksessa, takkatuvassa ja terasseilla.
Rantasaunat ja palju rannalla saavat rentoutumaan, jonka jälkeen on mukava siirtyä illanviettoon saariston herkkupöydän äärelle. Kauttamme saat sekä ohjelma-, ruokailu- että kuljetuspalvelut.
Rankki
Kotka Rankki ohutta yläpilveä – Kotkan edustalla sijaitseva Rankin linnoitussaari oli alunperin osa Pietari Suuren merilinnoituksen puolustuslinjaa, jonka venäläiset perustivat Suomenlahdelle
suojelemaan Pietaria. Vuonna 1916 sinne sijoitettiin järeitä rannikkotykkejä, sekä venäläinen kasarmi.
Rankki on ollut puolustusvoimien käytössä ja suljettuna siviileiltä yli 100 vuotta. Rankissa ovat edelleen nähtävinä massiiviset rannikkotykit, ja vanha venäläinen kasarmi, jonka rakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa.
Rankin etelärannalta on näköyhteys Talvisodassa Neuvostoliitolle menetettyyn Suursaareen. Rankin tykeillä oli tärkeä osa Suomen puolustustaisteluissa keväällä 1940. Rankissa on nähtävillä myös RT (Rannikkotykistö) on Rautaa
historiallinen näyttely.
Tammio
Tammion kalastajakylä on erittäin kaunis ja tutustumisen arvoinen. Saaresta on löytynyt 2500-vuotias pronssikautinen röykkiöhauta ja viikinkiaikainen polttohautakalmisto.
Tammion saari ja kalastajakylä Haminassa on itäisen Suomenlahden parhaiten säilynyt vanha kalastajakylä. Tammion kalastajakylä elämysristeilyllä matkailija aistii vuosisatojen aikaisen saaristolaiselämän ranta-aittojen ja sireenikujien miljöössä. Tammion asutushistoria alkaa jo 1500-luvulta.
Nykypäivän Tammio tarjoaa matkaajalle heijastuksen saaren vanhasta kukoistuksesta. Vanhassa kalamajassa saaressa sijaitsee saariston elämää esittelevä kotiseutumuseo. Tammio lumoaa kauneudellaan ja saaren asukkaat ystävällisyydellään. Tammion kalastajakylän suojaksi on rakennettu aallonmurtaja, johon vierasveneet voivat kiinnittyä.
Ulko-Tammio
Risteilyt Ulko-Tammioon lähtevät Kotkan Sapokasta. Risteilemme reilut kaksi tuntia ihaillen upeita merimaisemia ja nauttien meren tuoksusta. Ulko-Tammio on itäisen Suomenlahden helmi, joka kuuluu Suomen kansallipuistoihin. Asumaton saari kätkee suojiinsa harvinaisia kasveja ja lintuja, joita voi tarkkaillas aaren korkeimmalla kohdalla sijaitsevasta lintutornista, josta avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Hyvällä säällä näkyy jopa Tytär- ja Suursaari Venäjän puolella. Ulko-Tammion upea luonto karuine rantakallioineen ja rehevine lehtoineen on vaikuttava. Saaren sotahistoriasta kertovat toisen maailmansodan aikainen miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja museotykit. Saaressa on hyvin merkityt luontopolut. Saarikierroksen jälkeen on aikaa uida, nauttia saaren rauhasta ja syödä omia piknik-eväitä katetulla grillauspaikalla. Saaressa pysähdysaika on n. 2,5 tuntia.
Metsähallituksen opas on paikalla saaressa, ja voit halutessasi osallistua maksutta saarikierrokselle.
Kun haluat nauttia saarielämästä pidempään ja tutustua rauhassa saaren luontoon, voit yöpyä saaressa joko telttaillen tai autiotuvassa yöpyen.
Varissaari – Fort Elisabeth
Varissaari sijaitsee Kotkan edustalla ja se on suosittu ulkoilukohde. Varissaari on linnoitussaari, jossa on Ruotsinsalmen merilinnoituksen linnakkeiden raunioita. Varissaaressa rakennettiin 1790 1796 puolustuslinnoitus, Fort Elisabeth, joka nimettiin Venäjän keisarinna Elisabeth Petrovnan mukaan Se suojasi yhdessä Kukourissa sijaitsevan Fort Slavan kanssa Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä. Osa rakennuksista ja muureista tuhoutui Krimin sodassa. Viime vuosina valleja on kuitenkin kunnostettu ja saari on ollut kotkalaisten suosittu ulkoilualue jo 1800 luvun lopulta lähtien. Varissaaressa sijaitsee erinomainen Ravintola Vaakku, Saunalautta Kiulu ja siellä on myös mahdollisuus SUP lautailuun.
Original Sokos Hotel Seurahuoneella voit aistia meren läheisyyden ympäri vuoden. Hotelli sijaitsee aivan kaupungin keskustassa meren ympäröimällä Kotkansaarella. Ylimmän kerroksen huoneista saatat jopa nähdä pilkahduksen merimaisemasta.
Lue lisääKartanohotelli Karhulan Hovi tarjoaa majoitusta, ravintolalapalveluita, juhlapalveluita ja kokouspalveluita Kotkassa Kymijoen rannalla Karhulassa.Tämä tyylikäs ranskalaistyylinen kartano sijaitsee Karhulan alueella 10 minuutin ajomatkan päässä Kotkan keskustasta. Majoituspaikassa on suuri puutarha, ja sen yleisissä tiloissa on ilmainen WiFi.
Lue lisääSiisti Kotka Jokipuisto hotelli sijaitsee E-18 moottoritien varrella, jonka ympäristö on rauhallinen ja ostosmahdollisuudet lähellä.
Lue lisääThe guesthouses are situated in a quiet area near the fishy Kymi River and the new fish ladder of Korkeakoski Rapids, within easy reach of terrific outdoor opportunities, an aviation museum, a motorsports centre and the sights and services of the city of Kotka.
Lue lisääKotka merikaupunki retkikohteet
Kotka merikaupungin retkikohteet tarjoavat nähtävää jokaiselle niin kulttuurista kuin merellisistä maisemistakin nauttiville matkaajille. Ryhmille voidaan järjestää meriretkiä, opastettuja kierroksia, rentoumista hyvän ruoan parissa, koskenlaskua ja paljon muuta mukavaa!
Alvar Aallon funktionalismin helmi Sunila
Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Asemakaavassa suojellussa Sunilassa on tehtaanjohtajan asuintalo Kantola ja rantasauna, 12 rivi- ja kerrosasuintaloa ja muotokieleltään mielenkiintoisia huoltorakennuksia.
Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Tehtaaseen ja sen alkuperäisiin Aino Aallon suunnittelemiin tiloihin ei kuitenkaan tällä hetkellä pääse vierailemaan.
Kyminlinna sotahistoriallinen muistomerkki
Linnoituksen historian voisi katsoa alkaneen venäläisen Kenraali Aleksandr Suvorovin perustettua alueelle linnakkeen, joka suunniteltiin osaksi Pietarin suojaksi rakennettua puolustusrintamaa. Myöhemmin alkuperäinen linnake purettiin ja paikalle rakennettiin omana aikanaan moderni linnoitus, joka on nykyään Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Linnoitus muistuttaa Pietarissa sijaitsevaa Pietari-Paavalin linnoitusta pohjakaavaltaan. Kyminlinna oli valjastettuna Suomen puolustusvoimien käyttöön ajalla 1939 – 2005.
Kyminlinna sijaitsee 5 kilometriä Kotkan keskustan luoteispuolella Kymijoen itäisen Huumanhaaran ja läntisen Langinkoskenhaaran yhtymäkohdassa. Kyminlinnan vallien ulkopuolella sijaitsee Kyminlinnan kesäteatteri, jossa on kesäaikaan teatteriesityksiä.
Langinkoski
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja Venäjän keisari Aleksanteri III ihastui Langinkoskeen siellä vieraillessaan. Hän rakennutti paikalle vuonna 1889 kalastusmajan, missä hän perheineen kävi useana kesänä. He nauttivat suuresti erilaisesta elämästä: kerrotaan keisarin itsensä kalastamisen lomassa pilkkoneen puita keisarinnan huolehtiessa ruoanlaitosta. Suuren Venäjänmaan yksinvaltias unohti Langinkoskella mieluusti hetkeksi Talvipalatsin kultaa loistavat salit.
Kalastusmaja toimii nykyisin museona ja on liki samanlainen kuin keisariperheen aikoihin. Alkuperäiset huonekalut ovat paikoillaan. Kalastusmajaa ympäröi luonnonsuojelualue. Puulajipuisto, useat erikokoiset jokiuomat ja koskimiljöö ovat jo sinällään näkemisen arvoisia. Pihapiirissä sijaitsevat myös vanha kalahautomo ja pieni ortodoksinen kappeli, joka on Valamon munkkien rakentama 1800-luvun alussa.
Maretarium
Akvaariotalo Maretarium on ainutlaatuinen kohde maailmassa: se esittelee suomalaisten vesistöjen vedenalaista maailmaa. Maretariumissa voi tehdä kalamatkan Lapin tunturipuroista Suomenlahden merialueelle. Yksi kiinnostavimmista on valtava 7 metriä syvä ja läpimitaltaan 10-metrinen Itämeriallas. Aika ajoin altaaseen molskahtaa kalojen joukkoon sukeltaja, joka ruokkii kalat. Näkymässä on meriteatteria kylliksi!
Merikeskus Vellamo
Merikeskus Vellamo on ainutlaatuinen aallon muotoinen rakennus, jossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Ruuma sekä ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Ilmari Lahdelma.
Merikeskus Vellamon näyttelyt kertovat arkisia ja jännittäviä, hauskoja ja koskettavia tarinoita ihmisistä, esineistä ja tapahtumista. Kävijää kannustetaan ottamaan kaikki aistit käyttöön ja kokemaan oivalluksen riemua! Tervetuloa toivottaa Kotka Maretarium ja Vellamo! Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä perehdytään nykyisen Kotkan edustalla käytyyn Itämeren suurimpaan meritaisteluun ja sen jälkeen rakennettuun linnoituskaupunkiin. Moderni tekniikka ja interaktiivisuus tekevät näyttelykäynnistä unohtumattoman elämyksen. Puun vuoro kertoo Kymenlaakson metsäteollisuudesta ja sen tekijöistä, ja Pohjantähti, Etelän risti maamme merenkulun historiasta monin eri teemoin. Vaihtuvat näyttelyt täydentävät tarjontaa.
Suomen merimuseon päänäyttelyssä tutustutaan mm. matkustajalaiva s/s Arcturuksen dramaattisiin vaiheisiin, sukeltamiseen ja hylkylöytöihin sekä navigoimiseen tähtitaivaan alla. Kymenlaakson museon päänäyttely kertoo arkisesta puurtamisesta tehtaan pillin komennossa, mutta myös vapaa-ajan riemusta, saariretkistä ja ravintolaelämän iloista.
Kesäisin myös ulkonäyttelytila on avoinna yleisölle ja siellä on esillä mm. pelastuslaitoksen Uisko-tyypin vene (1963) ja Kultaranta II (1929), joka on palvellut valtionpäämiehiämme aina Relanderista Kekkoseen.
Kotkan ortodoksinen kirkko
Kotkan ortodoksinen kirkko, nykyinen Pyhän Nikolaoksen kirkko rakennettiin vuosina 1799-1801 Pietarin amiraliteetin arkkitehti Jakov Perrinin piirrosten mukaan. Uusklassisen kirkon kolmen sisäänkäynnin pylväspäädyt, kellotorni ja ristikeskuksen kupoli muodostavat näyttävän julkisivun. Sisäpuolen ikonit ja lukuisat esineet ovat kaunis kokonaisuus.
Yksi erikoisimmista ikoneista kuvaa Pyhää Nikolaosta Kotkansaarella taustallaan näkymä Ruotsinsalmen meritaistelualueesta. Kirkon edustalla on patsas Maria Purpurista, jonka kerrotaan estäneen kirkon tuhoutumisen Krimin sodassa. Kirkko onkin nyky-Kotkan vanhin rakennus.
Haukkavuoren näkötorni
Haukkavuoren näkötorni Kotkan keskustassa. Näkötornin on suunnitellut arkkitehti Jussi Paatela. Alun perin vesitorniksi rakennetun tornin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1914, mutta mm. sisällissota viivästytti töitä siten, että se otettiin käyttöön vasta vuonna 1920. Tornin huippu kohoaa noin 72 metriin merenpinnasta. Haukkavuoren torni oli tärkeä paikka toisen maailmansodan aikana. Lotat valvoivat ilmatilaa koko sodan ajan sen huipulta.
Torni toimi myös saksalaisten asemapaikkana kunnes he joutuivat pakenemaan Suursaareen. Tornin huipulta he kykenivät välittämään viestejä Kotkansaaren ja Mussalon väliseen salmeen ankkuroituneelle sota-alus Niopelle. Torni toi tekemistä ja seikkailuja myös paikallisille pikkupojille, jotka toimivat lähetteinä sotilaiden ja kotkalaisten tyttöjen välillä. Sodan jälkeen torni on toiminut näkötornina ja heti 1920-luvun alkupuolella alkanut kahvilatoiminta jatkuu jälleen vireänä. Torni toimii myös tasokkaiden taidenäyttelyiden järjestämispaikkana.
Majoitusvaraukset ja ohjelmatiedustelut toimistostamme.
********************************
Itäisen Suomenlahden saaristo
Itäisen Suomenlahden alueella on runsaslukuinen määrä tyrskyjen karaisemia saaria ja luotoja. Luodoilla viihtyvät lokit ja tiirat ovat etenkin kalastajien kavereita. Saariston kasvillisuus on etupäässä männikköä, katajikkoa ja sammaloitunutta aluskasvillisuutta, mutta saarten kätköistä löytyy myös vihreitä ja reheviä lehtoja ja mukavia poukamia.
Merestä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina.
Kesällä laineiden liplatus, tuulen humina kaislikossa ja auringon kilo laineilla saa mielen virkistymään. ”Kun aaltokuohu hampaillaan rannanhiekkaa nakertaa ja huuto lokkien soi riemuinen”. Syksyisin tuulen tuivertaessa aalloilla, voi käydä kokemassa onnea kalansaaliin nappaamisessa. Talvella maiseman pukeutuessa puhtaanvalkoiseen vaippaan ja meren jäädyttyä on aika kaivaa luistimet ja sukset esille ja kiitää meren jäällä. Keväällä pääset nauttimaan arktisesta muutosta, kun miljoonien lintujen muuttoparvet lentävät alueen yli matkallaan kohti pohjoisen pesimäalueita.
Kotkassa kuulet uskomattoman jännittäviä tarinoita myös Algot Niskan, suurseikkailijan, herrasmiesrikollisen ja salakuljettajien kuninkaan seikkailuista pirtun salakuljetusmatkoilta. Selkämereltä löydät useita tunnelmallisia majakkasaaria ja vanhoja kalastajakyliä, kun taas aaltojen alla lymyää karikkoisen ja arvaamattoman meren yllättämiä hylkyjä. Kymenlaakson saariston merellinen paratiisi sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Helsingistä.
RIB ajelu
Tutustu Kotkan ihmeelliseen saaristoon upealla tavalla. Varaa supernopea RIB vene itsellesi, ystävillesi, asiakkaillesi tai perheellesi koko päiväksi.
Kovapohjaiset RIB kumiveneet ovat alunperin suunniteltu lähinnä ammattikäyttöön suorittamaan erilaisia pelastus ja etsintätehtäviä usein
äärimmäisissä olosuhteissa. RIB veneet ovat erittäin turvallisia ja ylivertaisia suorituskyvyn ja nopeuden suhteen. RIB veneellä pystymme viemään ihmisiä paikkoihin, joihin ”normaalilla” veneellä ei ole mahdollista päästä ja tarvittaessa voimme ajaa lähes 60:n solmun nopeudella. Voit luoda varmasti unohtumattoman kokemuksen työporukalle, tai kaveriseurueelle varaamalla RIB vauhtihirviön käyttöönne!
Karhusaari
Karhusaaressa on tarjolla hienot puitteet unohtumattoman päivän viettoon, Saaressa on komeat hirsirakennukset majoitukseen, kokoustilat, luontopolkuja ja
elämysruokailua tilauksesta. Tarjolla ovat myös hienot saunatilat. 10 metriä
meren pinnan yläpuolella olevasta löylyhuoneesta avautuu upea merimaisema. Saunan vieressä on panoraamaterassi ja lämmin poreallas
Kaunissaari
Kaunissaari on saavuttanut suosiota matkailijoiden keskuudessa jo 1950 luvulta lähtien. Entisestä 1930 luvun kalastajayhteisöstä on muistona saaristokylä, jossa on vanhoja idyllisiä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen.
Satamalahtea reunustavat punaiset ranta aitat ja venevajat. Saarta peittävät tuulien muovaamat merimänniköt ja saaren pohjois ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat.
Venesataman satamakonttorissa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla voi ajella
aina saaren pohjoiskärjen asti, matka on noin 3 km. Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa aineistoa. Taidetta voi ihailla Galleria Marissa. Kauppa, kahvila, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet ja legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja täyttävät osaltaan saarella vierailevan tarpeita.
Kirkonmaa
Kirkonmaa on entinen Puolustusvoimien linnakesaari, joka on toiminut tuhansien sotilaiden koulutuspaikkana. Lempinimen Pirunsaari se on saanut upeista pirunpelloistaan, jotka keskellä saarta muistuttavat jääkaudesta. Pirunpeltojen keskellä kulkee polku, joka on suosittu patikointireitti.
Kirkonmaan pohjoispäässä on matkailupalveluiden alue. Vierasvenesataman läheisyydessä on Kahvila Knaapi, joka palvelee kesäkaudella. Knaapissa saat kahvilatuotteiden lisäksi vuokrattua vaikka loma-asunnon läheisistä rivitaloista, jotka olivat ennen armeijan henkilökunnan koteja.
Kukouri
Kukouri on toinen Kotkan edustalla sijaitsevista linnoitussaarista. Kukourin punatiilinen pyöreä linnake, Fort Slava, valmistui 1794. Fort Slava kuuluu Ruotsinsalmen merilinnoituksen uloimpiin linnakkeisiin. Linnakkeen erikoisuutena on sen täysin pyöreä muoto ja se on tällä tavoin ainoa laatuaan Suomessa. Linnake on halkaisijaltaan 75 metriä ja se sisälsi 44 tykkiasemaa. Krimin sodan aikana 14 aluksen laivasto osasto räjäytti linnakkeen 27. heinäkuuta 1855.
Lehmäsaari
Lehmäsaari sijaitsee aivan Kotkan edustalla. Se on suosittu retkeilykohde, luontopolkua reunustavat kauniit maisemat. Lehmäsaaren paras rantautumispaikka on itärannalla oleva lahti eli niin sanottu ”Lehmän monttu”,
jossa on myös laitureita. Sen ranta on sileähiekkaista ja soveltuu erinomaisesti
uimiseen. Saarella on kolme taukokatosta, joista löytyy tulentekopaikat, WC:t ja puuliiterit.
Ollinkarit
Vuokraa koko saari omaan käyttöösi!
Ollinkarit on elämyssaari Kotkan edustalla, Lehmäsaaren ja Kirkonmaan välissä. Etelässä avautuvan aavan meren horisontissa siintää Suursaari. Saari vuokrataan kerralla vain yhdelle seurueelle, joten yksityisyys on turvattuna.
Ollinkareissa voit järjestää kokouksia, juhlia ja ruokailuja omassa rauhassasi. Tapahtumien järjestämiseen on useampia paikkoja päärakennuksessa, takkatuvassa ja terasseilla.
Rantasaunat ja palju rannalla saavat rentoutumaan, jonka jälkeen on mukava siirtyä illanviettoon saariston herkkupöydän äärelle. Kauttamme saat sekä ohjelma-, ruokailu- että kuljetuspalvelut.
Rankki
Kotka Rankki ohutta yläpilveä – Kotkan edustalla sijaitseva Rankin linnoitussaari oli alunperin osa Pietari Suuren merilinnoituksen puolustuslinjaa, jonka venäläiset perustivat Suomenlahdelle
suojelemaan Pietaria. Vuonna 1916 sinne sijoitettiin järeitä rannikkotykkejä, sekä venäläinen kasarmi.
Rankki on ollut puolustusvoimien käytössä ja suljettuna siviileiltä yli 100 vuotta. Rankissa ovat edelleen nähtävinä massiiviset rannikkotykit, ja vanha venäläinen kasarmi, jonka rakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa.
Rankin etelärannalta on näköyhteys Talvisodassa Neuvostoliitolle menetettyyn Suursaareen. Rankin tykeillä oli tärkeä osa Suomen puolustustaisteluissa keväällä 1940. Rankissa on nähtävillä myös RT (Rannikkotykistö) on Rautaa
historiallinen näyttely.
Varissaari – Fort Elisabethin linnakessaari
Varissaari sijaitsee Kotkan edustalla ja se on suosittu ulkoilukohde. Varissaari on linnoitussaari, jossa on Ruotsinsalmen merilinnoituksen linnakkeiden raunioita. Varissaaressa rakennettiin 1790 1796 puolustuslinnoitus, Fort Elisabeth, joka nimettiin Venäjän keisarinna Elisabeth Petrovnan mukaan Se suojasi yhdessä Kukourissa sijaitsevan Fort Slavan kanssa Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä. Osa rakennuksista ja muureista tuhoutui Krimin sodassa. Viime vuosina
valleja on kuitenkin kunnostettu ja saari on ollut kotkalaisten suosittu
ulkoilualue jo 1800 luvun lopulta lähtien. Varissaaressa sijaitsee
erinomainen Ravintola Vaakku, Saunalautta Kiulu ja siellä on myös
mahdollisuus SUP lautailuun.
Kotkan puistot
Kotkassa on nyt jo viisi Green Flag Award -puistoa, tällä vihreällä lipulla palkitut puistot ovat Sapokan vesipuisto, Katariinan meripuisto, Karhulan Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto ja Fuksinpuisto. Tule Kotkaan nauttimaan kauniista, vihereistä kaupunkipuistoistamme!
Sapokan vesipuisto
Sapokan vesipuisto
Sapokan vesipuisto on Suomen palkituin puisto. Nimensä Sapokan arvellaan saaneen venäläisestä Sapok-sanasta, joka tarkoittaa saapasta. Puistoalue muodostuukin saappaanmuotoisen lahdenpohjukan ympärille. Keskeiset elementit ovat kasvillisuus, vesi, kivi ja valaistus. Monet puiston kasvilajeista on merkitty nimikyltein (suomi, ruotsi, latina). Meri syöksyy lahdelmaan 19 metriä korkeasta putouksesta ja vesi lorisee pikku puroissa.
Putouksen päälle kiivetessä löytyy myös kotimaisen kiven näyttelyalue. Sapokan Vesipuisto on valittu valtakunnan Parhaaksi Kivirakenteeksi (1996), Vuoden Ympäristörakenteeksi (1994) ja Parhaaksi Ulkovalaistuskohteeksi (1993).
Sapokasta lähtevät myös tuurit eli vuoromoottorialukset niin lähellä sijaitsevaan Varissaareen kuin kaukaisempiin Lehmäsaareen, Kaunissaareen tai Suomen aluevesirajan tuntumassa lepäävään Haapasaareen. Sapokan rannassa on mukava istuskella merenrannan kahviloissa, antaa ajatuksen lentää ja katsella kun purjeveneet lipuvat Sapokan vierassatamaan, vieläpä Suomen parhaaksi valittuun satamaan (2010). Tallinnankatu 12, Kotka
Sapokkaa kannattaa tulla katsomaan kaikkina vuodenaikoina: keväällä siellä kukkivat kymmenet tuhannet sipulikukat, alkukesällä alppiruusut ja atsaleat, kesällä ruusut. Syksyllä ruska värjää pensastot ja talvella lahti jäätyy hiljaisen puhuttelevaksi.
Katariinan Meripuisto
Katariinan Meripuisto, onnellisesti muuttui öljysatamasta merelliseksi kansanpuistoksi, jossa voidaan nauttia luonnon helmassa merellisestä tunnelmasta. Kumpareen korkeimmalla kohdalla sijaitsee Ruotsinsalmen linnoituskaupungin keskuslinnoitus Fort Katariina, josta sai alkunsa Kotkan kaupunki. Puistossa on koko perheelle erilaisia kiipeilyreittejä, pelipaikkoja ja tilaa temmeltää. Alueelta löytyy mm. laaja niittyalue, virikkeellinen leikkipuisto, onkipaikkoja, frisbee-koreja, kiveen upotettu ksylofoni ja upeita piknikkipaikkoja, kuten aivan meren rannassa oleva kivinen pöytä 50 hengelle. Puistoon rakennettu mietiskelylabyrintti on keskiaikaisen Chartresin katedraalin mallia mukaileva. Labyrintin halkaisija on 24 metriä ja sen keskelle on matkaa reittiä pitkin 525 metriä.
Meripuistossa on esillä pienoismalleja Itäisen Suomenlahden majakoista Porkkalanniemeltä Seiskarin saareen. Kivisaaren Ankkuriluodolle sijoitettu ankkuri on peräisin 1800-luvulta olevasta purjelaivasta. Puistotie 32, Kotka
Fuksinpuisto
Puistotien varrella sijaitsevassa Fuksinpuistossa voi tutustua kotipuutarhoihinkin hyvin soveltuviin kasvilajeihin ja niiden lajikkeisiin, aurinkoisen paikan kasveista aina varjon lajeihin. Puistotie, Kotka
Isopuisto
Kotkan puistohistorian voidaan katsoa alkaneen 1700-luvun lopussa, kun suuriruhtinas Konstantin antoi istuttaa isonpuiston alueelle ensimmäiset jalokuuset. Näin oli saanut alkunsa Kotkan ensimmäinen puisto, joka rakennettiin vuonna 1801 valmistuneen Pyhän Nikolaoksen kirkon ympärille. Isopuisto on olemukseltaan englantilaistyylinen maisemapuisto, joka on muotoutunut alkuperäisen luonnon tarjoamista lähtökohdista. Puiston toiminnallisia alueita ovat muun muassa kaksi lasten leikkipaikkaa, pelikenttä, lasten kahluuallas ja koirapuisto. Papinkatu, Kotka
Jokipuisto Karhula
Jokipuisto sijaitsee Kymijoen Korkeakoskenhaaran eteläpäässä Urheilukadun varrella. Puiston komeat graniittimuurit, lummelammet ja näyttävät istutukset muodostavat upean kokonaisuuden, jossa on mukava vaikkapa hiljentyä työpäivän jälkeen. Kivetyt käytävät mahdollistavat esteettömän liikkumisen alueella. Jokipuisto on mainio paikka piknikille. Puistossa on myös aidattu, uusi lasten leikkipaikka. Jokipuistoon pääsee kesällä myös Sapokasta risteillen. Urheilukatu 3, Kotka
Koskipuisto
Koskipuiston reitin varrella saat kuulla veden kohinaa!
Koskipuiston noin kohden kilometrin matka alkaa Koivukosken voimalaitokselta ja päättyy Kokonkoskelle.
Kymijoen kuohuvat kosket ja silmiähivelevän kaunis jokiranta on kuin erämaa keskellä kaupunkia. Reitti alkaa Koivukosken padolta ja seuraavana, aivan joenrannassa sijaitsee golfkenttä.
Siikakosken varren luontopolulla ja laitureilla voivat myös liikuntaesteiset kulkea. Villa Munkholmassa voit nauttia kahvit ja katsella edustalla kuohuvaa Siikakoskea. Kosken keskellä olevassa saaressa sijaitsee ortodoksimunkkien pystyttämä tsasouna. Siikakoskella sijaitsee myös arboretum, jossa kasvaa noin 90 eri puulajia. Arboretumin läpi kuljettuasi avautuu joen suojaisa poukama, jossa uituasi voit jatkaa matkaa virkistyneenä kohti Jokipuiston luonnonsuojelualuetta.
Kumparepuisto Karhula
Puiston kumpareet nousevat noin 30, 35 ja 45 metrin korkeudelle merenpinnasta. Puisto tarjoaa talvella hienot pulkkailumahdollisuudet. Alueen lähellä on hyvät hiihtoladut mm. Luovin valaistu latu/kuntorata. Kumparepuiston täysimittainen frisbeegolf-rata tarjoaan haasteita, mutta sopii myös aloittelijoille. Korkeimman kukkulan huipulla on näköalatorni, josta avautuu hienot näkymät yli Karhulan kaupunginosan aina merelle asti. Hiidenkirnuntie, Kotka
Palotorninvuoren puisto
Puiston näköalatasanteelta on hyvät näkymät Kotkan kantasatamaan, joka on se alkuperäinen, legendaarinen Kotkan satama. Tasanteelta näkyy rantaa myötäilevä Tornatorintie, joka on saanut nimensä Juha Vainion Albatrossi-laulusta. Ruotsinsalmenkatu, Kotka
Sibeliuksenpuisto
Kaunis ja harmoninen kuntalaisten ja matkailijoiden ”vihreä olohuone” ja taamispaikka keskellä Kotkansaarta. Mariankatu 14, Kotka
Veistospromenadi
Upea ulkoilmagalleria keskellä kaupunkia. Veistospromenadin sydän on Lehmusesplanadi. Merikeskus Vellamon valmistuttua on promenadi laajentunut myös kantasatamaan eli tulevaan kulttuurisatamaan, jossa sijaitsee myös Suomen puuvenekeskus. Kaupungin keskustaan on muodostunut yli kahden kilometrin pituinen reitti, joka johdattelee kaupungilla liikkuvat tutustumaan veistostaiteeseen. Promenadilla on jo peräti 22 viehättävää teosta. Vuonna 2004 Suomen kuvanveistäjäliitto myönsi Veistospromenadille Pro Sculptura -mitalin. Keskuskatu, Kirkkokatu, Kauppakatu, Kotka
Yrtti- ja rohdoskasvien puutarha
Tämä virkistävä pikkupuutarha on sijoitettu pieneen linnoitusrakenteeseen. Yrttipuutarhassa voi tutustua noin sataan erilaiseen yrtti- ja lääkekasviin. Yrttien vaihtelevat muodot, viettelevät värit sekä maukkaat aromit tarjoavat nautintoja kaikille aisteille. Haukkavuorenkatu, Kotka
Kotka on merikaupunki kauneimmillaan.
Kymijoen ja meren yhtymäkohtaan syntyneellä kaupungilla on pitkä merenkulun historia. Kotkassa on nykyään kaksi keskustaa, toinen keskusta sijaitsee Kotkan saarella ja toinen Karhulan kaupunginosassa, seiskatien varrella.
Kotkan pohjoisrannalla sijaitsee Kantasatama, missä voi vielä aistia menneiden vuosien tunnelmaa.
Kaupungissa riittää nähtävää jokaiselle niin kulttuurista kuin merellisistä maisemistakin nauttiville matkaajille. Ryhmille voidaan järjestää meriretkiä, opastettuja kierroksia, rentoutumista hyvän ruoan parissa, koskenlaskua, tutustumista Alvar Aallon arkkitehtooniseen suunnitteluun ja paljon muuta!
Kotkassa voi tutustua vaikkapa Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan, Haukkavuoren näkötorniin, Maretariumiin ja Jumalniemen sekä Pasaatin kauppakeskuksiin. Merikeskus Vellamon ainutkertainen ja palkittu arkkitehtuuri ja upeat näyttelyt houkuttelevat pitkienkin matkojen takaa. Koko perheen takuuvarma kiinnostuksen kohde on suomalaisten kalojen akvaariotalo Maretarium. Alueen teatteritarjonta on laadukasta ja runsasta ympäri vuoden.
Kotkan puistot tarjoavat mielenrauhaa ja kauneutta. Karhulan Jokipuisto on helmi Kotkan puistojen joukossa. Jokipuistoon voit risteillä Kotkan saarella sijaitsevasta Sapokan vesipuistosta. Upeita puistoja Kotkan saarella on Sapokan Vesipuisto, Katariinan Meripuisto, Sibeliuksenpuisto, Isopuisto, Veistospromenadi, Palotorninvuoren puisto, Yrttipuutarha Redutti-Kotka, Fuksinpuisto ja Toivo Pekkasen puisto.
Kotkan alue on tunnettu tapahtumistaan, jotka kokoavat yleisöä ympäri maailman. Matkailijan suosikkilistalta löytyy muun muassa maamme monipuolisin merellinen festivaalitapahtuma Kotkan Meripäivät.
Karhulan kaupunginosa
Karhula on elinvoimainen ja matkailullisesti tärkeä osa Kotkan kaupunkia.
Karhulan keskusta on elävä kaupan keskus, jossa toimii useita yrityksiä ja kivijalkakauppoja, joissa saa asiantuntevaa palvelua. Karhulan vilkas torielämä vetää matkailijoita kauempaakin. Karhulan tori on koko keskustan sydän ❤ jonne kokoontuu paikkakuntalaiset sekä matkailijat ostoksille ja tietysti perinteiselle kahville ja possolle sekä tapaamaan tuttuja. Toripäivä on peräti kaksi kertaa viikossa, lauantaisin ja keskiviikkoisin.
Karhulan jakaa kahtia keskustaa halkova moottoritie, joten matkaajan on helppo kääntää vinkkari oikealle ja käydä vaikkapa kahvilla torin laidalla tai kurvata vähän pidemmälle ja nauttia Kymijoen maisemista romanttisessa Jokipuistossa. Kymijoen kirkko kohoaa keskustan pohjoispuolen mäellä jossa kohottaa torninsa taivaita kohti.
Karhulan Teollisuuspuisto Kymijoen suulla on yksi maamme merkittävimmistä monialaisista teollisuuskeskittymistä. Karhulan Hovi sijaitsee Karhulan Teollisuuspuiston alueella, joka on Suomen suurin ja vanhin yhtäjaksoisesti yli 130 vuotta toiminut teollisuusyhteisö. Teollisuuspuistossa ja sen läheisyydessä on nähtävissä jokseenkin koko Suomen teollisen historian aikainen arkkitehtuuri.
Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939.
Karhulan lasitehdas eli Karhulan Lasi Oy oli William Ruthin perustama lasitehdas Karhulassa. Merikeskus Vellamossa voit tutustua näyttelyyn Lasia kaikille – Karhula 1889–2009 ajalla 19.5.2017–31.1.2022
”Karhulan lasitehdas (1889–2009) oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. 1930-luvulla Karhula oli keskeisessä roolissa, kun suomalainen lasimuotoilu loi oman ilmaisukielensä ja teki kansainvälisen läpimurtonsa. Taidelasia isompi vaikutus suomalaisten arkeen oli kuitenkin muilla tuotteilla. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia ja lukuisia muita tuotteita. Suomen viimeisenä pakkauslasitehtaana se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa.”
Kyminlinna on arvokas sotahistoriallinen muistomerkki.
Linnoituksen historian voisi katsoa alkaneen venäläisen Kenraali Aleksandr Suvorovin perustettua alueelle linnakkeen. Kyminlinna suunniteltiin osaksi Pietarin suojaksi rakennettua puolustusrintamaa. Myöhemmin alkuperäinen linnake purettiin ja paikalle rakennettiin omana aikanaan moderni linnoitus, joka on nykyään Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Linnoitus muistuttaa Pietarissa sijaitsevaa Pietari-Paavalin linnoitusta pohjakaavaltaan. Kyminlinna oli valjastettuna Suomen puolustusvoimien käyttöön ajalla 1939 – 2005.
Kyminlinna sijaitsee 5 kilometriä Kotkan keskustan luoteispuolella Kymijoen itäisen Huumanhaaran ja läntisen Langinkoskenhaaran yhtymäkohdassa. Kyminlinnan vallien ulkopuolella sijaitsee Kyminlinnan kesäteatteri, jossa on kesäaikaan teatteriesityksiä.