fbpx
Loviisa – Hamina – Virolahti sotiemme ajan linnoituksia

Hamina – Virolahti Linnoittamisen historia Tutustumme mm Suomenlinnan sisarlinnoitukseen, Svartholman merilinnoitukseen ja Virolahden Salpalinjaan sekä Haminan Wanhaan Veteraaniin.

Loviisa – Hamina – Virolahti sotiemme ajan linnoituksia

Historialliset sotiemme ajan linnoitukset

Loviisan, Haminan ja Virolahden linnoituskohteet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen sotahistoriaan ja linnoitusten merkitykseen maamme puolustuksessa menneinä vuosikymmeninä. Loviisan linnoitukset ovat osa Suomenlahden rannikkolinnoitusta, joka rakennettiin 1700-luvulla Ruotsin vallan aikana. Loviisan linnoitukset koostuvat useista linnoituslaitteista ja -rakennelmista, jotka on suunniteltu puolustamaan kaupunkia mahdollista vihollishyökkäystä vastaan. Linnoitukset ovat merkittävä osa Suomen sotahistoriaa ja tarjoavat vierailijoille mielenkiintoisen katsauksen menneiden aikojen sotilasrakentamiseen.

Haminan linnoitus ja Bastioni

Haminan linnoitus puolestaan on yksi Suomen merkittävimmistä linnoituskohteista. Se rakennettiin 1700-luvulla Ruotsin vallan aikana ja on säilyttänyt historiansa aarteet läpi vuosisatojen. Haminan linnoitusalueella voi tutustua moniin eri nähtävyyksiin, kuten bastioneihin, linnoitusmuureihin ja sotilaskasarmeihin. Linnoitusalueella on myös useita museoita, jotka esittelevät alueen sotahistoriaa ja tarjoavat mielenkiintoisia näyttelyitä.

 Virolahden linnoitusmuurit

Virolahden linnoitukset ovat osa Suomenlahden rannikkolinnoitusta ja ne rakennettiin 1700-luvulla Ruotsin vallan aikana. Linnoitukset koostuvat useista eri osista, kuten linnoitusmuureista, tykistöasemista ja linnoitusrakennuksista. Virolahden linnoitukset ovat olleet tärkeä osa Suomen puolustustaisteluita ja ne tarjoavat vierailijoille mielenkiintoisen katsauksen menneiden aikojen sotilasrakentamiseen ja linnoituselämään.

Tervetuloa tutustumaan Loviisan, Haminan ja Virolahden sotiemme ajan linnoituksiin ja kokemaan historiaa läheltä! Oppaat johdattavat sinut läpi näiden historiallisten kohteiden tarinoiden ja antavat sinulle syvällisen käsityksen Suomen sotahistoriasta.

 

Loviisa - Hamina - Virolahti sotiemme ajan linnoituksia

Kymenmatkat Instagram>

Kotkan ja Haminan seudun nähtävyydet>

Hintaesimerkkimme:
Päivä I         143 €/henkilö
Päivä II        73 € / henkilö

Opastettu historiamatka kertoo Linnoittamisen historiaa Loviisasta Haminaan, niiden sotahistoriaa ja nykypäivää sekä, miten ne linkittyvät toisiinsa. Muista ottaa matkalle mukaan hyvät kiikarit.

1. päivä Loviisan linnoitukset

Loviisan maalinnoitus ja sen  Bastionit Rosen ja Ungern kutsuvat tutustumaan historialliseen luontopolkuun, jonka salaisuuksiin paikallinen oppaamme  meitä johdattelee. Tutustumme alueen linnoitushistoriaan, rakennettuun kulttuuriperintöön ja ympäröivään luontoon. Siirrymme ryhmän bussilla Loviisan Laivasillalle.

Laivasillalta lähdemme aluksella Suomenlinnan sisarlinnoitukseen, Svartholman merilinnoitukseen. Kuulemme Svartholman linnoituksen vaiherikkaan tarinan, ruotsalaisuudesta venäläisyyteen ja lopuksi suomalaisten hallintaan. Vierailemme Svartholman näyttelyssä ”Sotilaiden, vankien ja matkailijoiden saari”. Näyttely kertoo Svartholman linnoitussaaren mielenkiintoisesta historiasta, rakennusvaiheista ja elämästä Ruotsin ja Venäjän vallan aikana. Perillä nautimme merellisen lounaan. Svartholman retken kesto 4 t 15 min. Lähdemme ryhmän bussilla kohti Strömforsin ruukkialuetta.

Strömforsin kaunis ruukkialue

Näemme tämän kauniin ruukin alueen upeine maisemineen, oppaan kertoessa meille ruukin elävää historiaa ja vähän nykyisyyttäkin. Strömforsin ruukki, vanha metallituotannon teollisuusalue, on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista. Alueen kirkko, johtajan kartano ja erilaiset historialliset tuotantorakennukset, merkittävimpinä kaksi vasarapajaa, tarjoavat meille unohtumattoman aikamatkan ruukin elämään. Ruukissa nautimme kahvit leivoksen kera. Siirrymme ryhmän bussilla seuraavaan kohteeseen.

Ruotsinsalmen kaksoislinnoitus, Kyminlinna

Kyminlinna on arvokas sotahistoriallinen muistomerkki, jonka vaiherikkaasta elämästä kuulemme tarinoita. Saamme tutustua aina linnoituksen menneisyydestä ja Kyminlinnan taistelusta nykyajan uusiin suunnitelmiin saakka. Kyminlinnan kiehtova tarina alkoi venäläisen Kenraali Aleksandr Suvorovin perustamasta linnoituksesta. Kotkan Kyminlinna suunniteltiin osaksi Pietarin suojaksi rakennettua puolustusrintamaa. Myöhemmin alkuperäinen linnoitus purettiin ja paikalle rakennettiin omana aikanaan moderni linnoitus, joka on nykyään Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Kyminlinna oli Suomen puolustusvoimien käytössä vuosina 1939 – 2005. Siirrymme ryhmän bussilla Haminaan.

Kahden päivän matkaajille olemme varanneet yöpymismahdollisuuden esimerkiksi Haminassa Wanhassa Veteraanissa.
Wanhan Veteraani on uusi vasta 2018 toimintansa aloittanut Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Uudenlainen monitoiminähtävyys sijaitsee Kadettikoulunkadun varrella vain 500 metrin päässä Haminan ympyräasemakaavan keskiöstä, Raatihuoneesta.  Museota laajennettiin syksyllä 2021 osana rauhanturvanäyttelyä toiminnallisella nykypäivänäkin kriisinhallintatehtävissä palvelevien käytössä maailmalla olevalla tukikohdalla. Siinä on matkailijoiden käytössä max. 40 majoituspaikkaa kymmenessä enintään neljän hengen huoneessa. Meille on varattu löylyttely tukikohdan kompaktissa saunassa ja siis makeat unet aidoissa rauhanturvaajien majoitustiloissa. Aamiainen tarjotaan tukikohdan messiravintolassa.

Iltaohjelmana suosittelemme omatoimista kävelyretkeä Haminan historian ytimeen. Haminan keskustan tähdenmuotoisen linnoituksen ja tunnelmallisten puukortteleiden alueisiin voit tutustua helposti kävellen. Samalla näet vieri vieressä seisovat kirkot ja museot sekä pikkuputiikit. Kierroksen jälkeen ja tai sen sijasta voit viettää iltaa rauhanturvaajien tyyliin sisustetussa messissä.

2. päivä

Linnoitus ja bastioni – Rajakaupungin elämää

Rajakaupungin historiaan ja nykyaikaan meitä johdattaa Haminan aikamatkaopas. Ruotsalainen kenraalin Axel von Löwen perusti Haminan linnoituksen 1720-luvun alussa ja kaupungista tuli sijaintinsa vuoksi strategisesti merkittävä Ruotsin itärajan puolustuksen kulmakivi. Kun Ruotsin ja Venäjän välinen Hattujen Sota päättyi 1743, rajaa siirrettiin lännemmäksi ja Hamina linnoituksineen jäi Venäjälle. Venäläiset jatkoivat rajakaupungin linnoittamista ja Haminassa alkoi venäläinen ns. Vanhan Suomen aika. Jatkamme matkaa ryhmän bussilla kohti maaseutua.

Harjun oppimiskeskus ja Hevosajoneuvomuseo Kiessi 

Harjun alueella sijaitsevan Hevosajoneuvomuseo Kiessin meille esittelee paikallinen opas. Näemme noin 100 erilaista hevosajoneuvoa kyntöaurasta ja muista työvälineistä ajelurilloihin ja kilpakärreihin. Ruokailemme Harjun oppimiskeskuksessa.  Viime sotien aikana rakennetun Suomen itärajan puolustuslinnoituksen, Salpalinjan, lähin korsu on melkein Harjun kartanopäärakennuksen seinässä kiinni, nykyisin se toimii lipputangonjalkana. Sisäänpääsy seuraavaksi lähimpään teräsbetonikorsuun on  päärakennuksen nurkalta alle 40 metrin päässä.

Lisää linnoitteita löytyy lähimaastosta, mutta sitten tarvitaan aikaa jo piipahdusta enemmän. Suuri historiallinen rantatie (Museotie nykyisin) oli rantamaalla Salpalinjan yksi tärkeimpiä puolustettavia kohteita vihollisen pysäyttämiseksi ennen Helsinkiä. Matkamme jatkuu ryhmän bussilla kohti Salpalinjaa.

Salpalinja, Virolahden Bunkkerimuseo ja Uudenkaupungin rauhan raja

Virolahden Bunkkerimuseo on Haminasta katsottuna lähin Salpalinjan esittelyyn keskittynyt sotahistoriallinen museo. Sen opastettu kierros antaa hyvän kuvan koko Suomen itärajan turvaksi vuosina 1940-1941 ja 1944 rakennetusta linnoitusketjusta. Linnoituksen yhtenäisin osa on Suomenlahden ja Luumäen Kivijärven välillä. Salpalinja oli rakennusaikanaan jopa Pohjoismaiden suurimmaksi rakennuskohteeksi arvioitu työmaa. Salpalinja on maastoon ja todennäköisiin hyökkäyssuuntiin sidottu kohde. Mitä suurempi uhka, sen vahvempi linnoitus.

Museotieltä erkanevan Virolahden kirkolle menevän tien varressa on Uudenkaupungin rauhan rajakivi selvästi nähtävissä. Palaamme ryhmän bussilla takaisin Haminaan.

Wanha Veteraani

Tutustumme rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnalliseen museoon, jossa meillä on opastettu kierros. Perinnekeskuksen Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn rinnalla on aina vuosittain vaihtuva Suomen maanpuolustushistoriaa valottava erikoisnäyttely. Kesällä 2022 (18.9.2022 saakka) teemana on Suomen laivasto sodassa 1939 – 1945 -näyttely. Se kertoo vähemmän tunnetun osan Suomen puolustushistoriaa. Näyttely kertoo vahvasti myös Kymenlaakson rannikon ja sen merisotilaiden osuudesta merivoimien onnistuneessa puolustustehtävässä. Wanha Veteraani sijaitsee historiallisessa kasarmimiljöössä, aivan Haminan varuskunnan pääportin kupeessa. siirrymme RUK museoon kävellen.

RUK:n päärakennus ja puisto

RUK museo avautuu meille parhaiten opastetulla kierroksella. Reserviupseerikoulun päärakennuksen paikalla oli aikoinaan myös Keisarillisen Suomen Kadettikoulun päärakennus. Kadettikoulun tunnetuin oppilas oli sittemmin Suomen armeijan ylipäälliköksi ja tasavallan presidentiksi edennyt Carl Gustaf Mannerheim. Tuustumme myös päärakennuksen yhteydessä sijaitsevaan Maneesiin, entiseen ratsastushalliin ja myös entiseen RUK:n esikuntarakennukseen. Kävelemme RUK:n kentän laidalle, jossa sijaitsee Suomen Tasavallan neljännen Presidentin Kyösti Kallion pojan Kalervo Kallion suunnittelema Kaatuneiden upseerien muistopatsas, jonka jalustaan on kaiverrettu “Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet.” (Yrjö Jylhä)

Toivotamme hyvää kotimatkaa ja tervetuloa uudelleen!

Loviisa - Hamina - Virolahti Linnoittamisen historia

Suomi Hamina

Hamina retkikohteet, nähtävyydet ja saaristo

Haminan keskustan tähdenmuotoiseen linnoitukseen ja tunnelmallisiin puukortteleihin voit tutustua helposti kävellen. Pistäydy vieri vieressä sijaitseviin kirkkoihin ja museoihin tai tee löytöjä kauppatorilta, markkinoilta ja vanhan keskustan putiikeista. Piipahda myös historiallisen keskustan ulkopuolelle – maaseudulle, merelle ja ainutlaatuisen saariston kalastajakyliin. Hamina tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen elämyksen.

Hamina Bastioni

HaminaTapahtumien areena, jossa keskiaika ja nykypäivä kohtaavat

Hamina kaupunki syntyi keskiajalla kansainvälisen kaupan solmukohtaan jo vuonna 1653. Tähän hyvien kulkuyhteyksien varrrelle perustettun kaupungin keskustan asemakaava on muodostunut ympyrän malliin Haminan linnoituksen sisälle.

Linnoituksen rakentamisen aloittivat ruotsalaiset ja linnoitustöitä jatkoivat  Venäläiset. Vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi bastionia, jotka ovat nimetty Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan. Tämä tähtilinnoitus sulkee sisäänsä vanhan ympyräkeskustan, jonka kahdeksan sädekatua saavat alkunsa Raatihuoneentorilta. Viimeisimpänä 1800-luvun alussa valmistunut linnoituksen keskusbastioni tunnetaan nykyisin nimellä Hamina Bastioni.

Bastioni – tapahtumapaikka, joka muistetaan!

Linnoituksen restauroituun keskusbastioniin on rakennettu tapahtuma-areena Hamina Bastioni. Historiallinen linnoitusmiljöö yhdistettynä Euroopan suurimpaan kesäajan telttakatokseen tarjoaa oivalliset puitteet niin VIP-tilaisuuksien, konserttien, messujen, kongressien kuin urheilutapahtumienkin järjestämiselle. Areena sopii loistavasti näyttämöksi myös teatterille, musikaaleille sekä yhdistysten ja yritysten vuosijuhlien kaltaisiin tilaisuuksiin. Hamina Bastionin areenalla vakiintuneiksi tapahtumiksi ovat muodostuneet kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo, Valojen Yö ja Wanhan Holviston Joulu. Raatihuoneenkatu 12, Hamina

Haminan Kauppiaantalomuseo

Kauppiaantalomuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas, vuonna 1841 valmistunut hirsirakennus. Sen pihapiirissä on piharakennuksia, joista viimeiset rakennettiin 1870-luvulla. Talo avattiin museona 1970-luvun lopulla. Museo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä vanhoine puoteineen sekä käsityöläisen arkista elämää pihapiirin asuntoineen ja talousrakennuksineen. Osa piharakennuksista on avoinna yleisölle. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään pääsiäis- ja joulunäyttelyt sekä tapahtumia. Kasarminkatu 6, Hamina

Haminan Kirjastogallerian näyttelyt

Kirjastogalleria on Haminan Pääkirjaston yhteydessä toimiva näyttelytila, jossa on vuoden aikana vaihtuvia näyttelyitä. Rautatienkatu 8, Hamina

Haminan kaupunginmuseo

Museo sijaitsee noin vuonna 1760 valmistuneessa rakennuksessa. Tässä ”Katariinan palatsissa” Venäjän keisarinna Katariina Suuri ja Ruotsin kuningas Kustaa III kävivät kolmen päivän ajan neuvotteluja kesällä 1783. Kaupunginmuseo muutti taloon vuonna 1957. Esillä on linnoituskaupungin värikästä historiaa esittelevä perusnäyttely sekä vaihtuvia näyttelyitä. Kadettikoulunkatu 2 B, Hamina

Haminan kirkot

Johanneksen kirkko  on saanut nimensä Johannes Kastajan mukaan. Uusklassisen, kreikkalaisen temppelin muotoa noudattelevan Johanneksen kirkon suunnitteli Carl Ludvig Engel. Kirkko valmistui 1843

Marian kirkko on Haminan evankelis-luterilaisen seurakunnan pääkirkko, joka on omistettu neitsyt Marialle. Keskiaikainen kivikirkko on rakennettu nykyiselle paikalleen jo ennen vuotta 1396.  Kirkon vanha alttaritaulu esittää viimeistä ehtoollista. Keskiaikaisista maalauksista on jäljellä vihkiristi itäisellä ulkoseinällä. Museohuoneessa esitellään kirkollista elämää 1700-luvulta alkaen.

Haminan Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko on vuonna 1837 valmistunut Haminan ortodoksisen seurakunnan kirkko. Raatihuoneentorin vieressä sijaitseva kirkko on pyhitetty pyhille apostoleille Pietarille ja Paavalille. Tyylillisesti uusklassismia ja bysanttilaisia muotoja edustavan pyörötemppelin suunnittelijana pidetään Louis Viscontia. Ulkopuolelta kirkko on pyöreä, ja kirkkosali on ristinmuotoinen. Kirkon uusbysanttilainen kellotorni on rakennettu 1862.

Haminan Raatihuone

Raatihuone sijaitsee aivan Haminan ympyräasemakaavan keskustassa Raatihuoneentorilla. Alun perin barokkityyliseksi rakennettu raatihuone valmistui vuonna 1798. Raatihuone on toiminut myös kirkkona, siksi tornia muutettiin ja sinne sijoitettiin kirkonkellot. Raatihuoneella on sen historian aikana ollut lisäksi pankki, poliisiputkat, puoteja ja museo.

Haminan Reserviupseerikoulu – RUK

Päärakennus vuodelta 1898 (Jacob Ahrenberg) oli alun perin Haminassa 1821-1903 toimineen Keisarillisen Suomen Kadettikoulun päärakennus. Vuodesta 1920 päärakennus on ollut Reserviupseerikoulun käytössä. Maneesi vuodelta 1832 (Carl Ludvig Engel) on entinen ratsastusmaneesi, nykyisin juhlasali.
Pieni tiilirakennus RUK:n puistossa on kaivo 1860-luvulta. Tutustu mielenkiintoisiin näyttelyihin eri aikakausilta. RUK-museosta löydät kattavasti historiaa reserviupseerikoulutuksesta, arkea ja juhlaa, eri vuosikymmeniltä.

Haminan Ruutikellari

Haminan bastionissa sijaitseva ruutikellari vuodelta 1785 on kunnostettu taidegalleriaksi ja kokoustiloiksi. Toimi viime sotien aikaan viestikeskuksena. Piha-alueella on japanilaistyylinen kirsikkapuisto.

Haminan Tanelinkulma

Haminassa 1800-luvulta lähtien vaikuttaneen, venäläistä alkuperää olevan Aladinin suvun uusrenessanssi- eli nikkarityylinen kaupunkipalatsi, jonka on suunnitellut Waldemar Aspelin, rakennettu vuonna 1889. Rakennuksessa toimii mm.Konditoria-kahvila Huovila. Tanelinkulmassa on mahdollisuus järjestää erilaisia tilaisuuksia jopa 200 henkilölle.

Haminan vanha keskusta ja linnoitus

Haminan historiallisen ympyräkaupungin tarina alkaa 1600-luvulta. Kaupunkia ja sen historiaa voi tarkastella laajemmin keskustaa ympäröivän linnoituksen valleilta. Kompaktissa kaupungissa vanhan keskustan ympyräkaduilla nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Tähdenmuotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan nimettyä bastionia: Helsingin, Haminan, Savonlinnan, Lappeenrannan, Hämeenlinnan ja Turun bastionit.

Hamina Wanha Veteraani

Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo, jota aiemmin ei Suomessa ole ollut. Rauhanturvaamisen jatkuvasti uudistuva perusnäyttely on avoinna ryhmille ympäri vuoden. Sen ohella perinnekeskus esittelee kolme kertaa vuodessa vaihtuvin näyttelyin muita Suomen maanpuolustushistorian kiinnostavia aiheita. Wanha Veteraani on koko kansan käyntikohde.


Itäisen Suomenlahden saaristo

Itäisen Suomenlahden alueella on runsaslukuinen määrä tyrskyjen karaisemia saaria ja luotoja. Luodoilla viihtyvät lokit ja tiirat ovat etenkin kalastajien kavereita. Saariston kasvillisuus on etupäässä männikköä, katajikkoa ja sammaloitunutta aluskasvillisuutta, mutta saarten kätköistä löytyy myös vihreitä ja reheviä lehtoja ja mukavia poukamia.

Merestä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina.

Kesällä laineiden liplatus, tuulen humina kaislikossa ja auringon kilo laineilla saa mielen virkistymään. ”Kun aaltokuohu hampaillaan rannanhiekkaa nakertaa ja huuto lokkien soi riemuinen”.  Syksyisin tuulen tuivertaessa aalloilla, voi käydä kokemassa onnea kalansaaliin nappaamisessa. Talvella maiseman pukeutuessa puhtaanvalkoiseen vaippaan ja meren jäädyttyä on aika kaivaa luistimet ja sukset esille ja kiitää meren jäällä. Keväällä pääset nauttimaan arktisesta muutosta, kun miljoonien lintujen muuttoparvet lentävät alueen yli matkallaan kohti pohjoisen pesimäalueita. Haminan saariston merellinen paratiisi sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Helsingistä.

Haapasaari

Haapasaari on vanha merivalvonnan ja luotsien saari. Se sijaitsee
ulkosaaristossa noin 30 40 min ajomatkan päässä Sapokasta. Idyllisessä Haapasaaressa on kauppa, kesäkioski, vieraslaituri sekä 1800 luvulla
rakennetut kirkko ja koulu. Haapasaaren Osuuskauppa on Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa ja se on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1907 lähtien.
Haapasaari on noin kilometrin pituinen kaksiosainen saari, jonka puoliskot Kylänlahden pohjoispuolella kulkeva, vain 20 metriä leveä hiekka kangas yhdistää toisiinsa. Kalastajakylä on rakentunut suojaisan luonnonsataman
ympärille. Saaren tunnusmerkki on vuonna 1862 rakennettu graniittinen luotsitorni eli puokki. Haapasaari kuuluu Suomenlahden meripuolustusalueeseen ja siellä on myös Rajavartiolaitoksen merivartioasema passintarkastuspisteineen. Lähellä olevissa Kilpisaaressa ja Vanhankylänmaassa on nähtävillä sodanaikaisia bunkkereita ja tykkejä.

Tammio

Tammion kalastajakylä on erittäin kaunis ja tutustumisen arvoinen. Saaresta on löytynyt 2500-vuotias pronssikautinen röykkiöhauta ja viikinkiaikainen polttohautakalmisto.

Tammion saari ja kalastajakylä Haminassa on itäisen Suomenlahden parhaiten säilynyt vanha kalastajakylä. Tammion kalastajakylä elämysristeilyllä matkailija aistii vuosisatojen aikaisen saaristolaiselämän ranta-aittojen ja sireenikujien miljöössä. Tammion asutushistoria alkaa jo 1500-luvulta.

Nykypäivän Tammio tarjoaa matkaajalle heijastuksen saaren vanhasta kukoistuksesta. Vanhassa kalamajassa saaressa sijaitsee saariston elämää esittelevä kotiseutumuseo. Tammio lumoaa kauneudellaan ja saaren asukkaat ystävällisyydellään. Tammion kalastajakylän suojaksi on rakennettu aallonmurtaja, johon vierasveneet voivat kiinnittyä.

Ulko-Tammio

Risteilyt Ulko-Tammioon lähtevät Kotkan Sapokasta. Risteilemme reilut kaksi tuntia ihaillen upeita merimaisemia ja nauttien meren tuoksusta. Ulko-Tammio on itäisen Suomenlahden helmi, joka kuuluu Suomen kansallipuistoihin. Asumaton saari kätkee suojiinsa harvinaisia kasveja ja lintuja, joita voi tarkkaillas aaren korkeimmalla kohdalla sijaitsevasta lintutornista, josta avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Hyvällä säällä näkyy jopa Tytär- ja Suursaari Venäjän puolella. Ulko-Tammion upea luonto karuine rantakallioineen ja rehevine lehtoineen on vaikuttava. Saaren sotahistoriasta kertovat toisen maailmansodan aikainen miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja museotykit. Saaressa on hyvin merkityt luontopolut. Saarikierroksen jälkeen on aikaa uida, nauttia saaren rauhasta ja syödä omia piknik-eväitä katetulla grillauspaikalla. Saaressa pysähdysaika on n. 2,5 tuntia.

Metsähallituksen opas on paikalla saaressa, ja voit halutessasi osallistua maksutta saarikierrokselle.

Kun haluat nauttia saarielämästä pidempään ja tutustua rauhassa saaren luontoon, voit yöpyä saaressa joko telttaillen tai autiotuvassa yöpyen.


Hamina on yksi Suomen vanhimpia kaupunkeja.

Sijaintinsa vuoksi kaupunki on ollut merkittävä myös sodankäynnin kannalta. Kaupungin 360-vuotiseen historiaan voi tutustua keskustan ympyräkaavaa ja linnoitusvalleja tutkien.

Haminan historiallisen ympyräkaupungin tarina alkaa 1600-luvulta. Kaupunkia ja sen historiaa voi tarkastella laajemmin keskustaa ympäröivän linnoituksen valleilta. Hamina vanhan keskustan ympyräkaduilla nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Haminan keskustan linnoitukseen ja tunnelmallisiin puukortteleihin voit tutustua helposti kävellen. Tähdenmuotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan nimettyä bastionia: Helsingin, Haminan, Savonlinnan, Lappeenrannan, Hämeenlinnan ja Turun bastionit.

Pistäydy vieri vieressä sijaitseviin kirkkoihin ja museoihin tai tee löytöjä kauppatorilta, markkinoilta ja vanhan keskustan putiikeista. Piipahda myös historiallisen keskustan ulkopuolelle – maaseudulle, merelle ja ainutlaatuisen saariston kalastajakyliin.

Alue on tunnettu tapahtumistaan, jotka kokoavat yleisöä  ympäri maailman. Matkailijan suosikkilistalta löytyy mm kansainvälisen sotilasmusiikin parhaimmistoa edustava Hamina Tattoo.

Vanhan keskustan ympyräkaduilla et voi eksyä. Korkeintaan ne voivat saada pääsi pyörälle!

Suomi Virolahti

Virolahti on upeaa luontoa

Virolahden sijainti meren ja rajan läheisyydessä tuo oman ulottuvuutensa myös nähtävyyksiin. Vuosisatainen kanssakäynti erilaisten ihmisten kanssa on luonut Virolahdelle vahvan kulttuuripohjan. Monipuolinen luonto takaa kauniin ympäristön ja inspiroiva meri sekä tapahtumarikas historia tarjoavat elämyksiä.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Virolahti nähtävyydetItäisen Suomenlahden kansallispuisto perustettiin vuonna 1982 Pyhtään, Kotkan, Vehkalahden ja Virolahden kuntiin. Koko Kymenlaakson uloin saaristo kuuluu noin 60 kilometrin levyisenä kansallispuistoon. Puisto on Metsähallituksen hallinnassa.

Täällä voit nähdä Euroopan hienoimpia kevätnäytelmiä, kun miljoonien arktisten lintujen muuttoparvet lentävät yli Itäisen Suomenlahden. Saaristokylät puhkeavat kukkaan kesäisin. Tosijutut ja legendat alueen sotahistoriasta, kaupankäynnistä ja salakuljetuksesta pistävät mielikuvituksen liikkeelle.

Soveltuvuus: Sopii erityisesti veneilijöille sekä hyväkuntoisille retkeilijöille, sillä maasto pääosin vaikeakulkuista. Ei liikuntaesteisten palveluita.

Virolahden Bunkkerimuseo

Ilmakuvia bunkkerimuseon alueesta. Kuva Lauri Rotko

Virolahden Bunkkerimuseo kertoo Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta 1940-luvulla. Sotahistoriallinen museo on perustettu vuonna 1980, ja se esittelee itäisen maarajan linnoittamista vuosina 1940-41 ja 1944. Museo on osa sodanaikaista puolustusasemaa. Lähes 1200 km pitkä Salpalinja alkaa Suomenlahden rannikolta Virolahdelta ja ulottuu aina Jäämerelle saakka.

Museon perusnäyttelyyn kuuluu sisänäyttely, Salpalinjan historiaa valottava lyhytelokuva (kesto 15 min) sekä ulkomuseoalueella sijaitsevat linnoituskohteet ja tykkipuisto.

Sota-ajan henkeen rakennetussa näyttelyparakissa esitetään myös Suomen Salpa – viimeinen este -multimediaa, joka johdattaa kävijät mm. alkuperäisen elokuvamateriaalin välityksellä sota-ajan tunnelmiin ja Salpalinjan rakentamisen taustaan. Vaalimaantie 1318, Ala-Pihlaja

Salpalinja

Miehikkälä & Virolahti

Salpalinja – sotahistorian aarreaitta!

Itsenäisen Suomen eräs merkittävimmistä voimanponnistuksista on Salpalinja, itärajan puolustukseksi rakennettu linnoitusketju.  Salpalinjan pituus on peräti 1200 kilometriä.  Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista linnoitusketjuista Euroopassa. Salpalinja tarjoaa autenttisia ja käsin kosketeltavia kohtaamisia historian kanssa.

Salpalinja oli vuosikymmeniä hyvin salainen. Rakennusaikana puolustuslinja haluttiin salata tietysti viholliselta, mutta edes rakentajat itse eivät tienneet kokonaisuuden laajuutta. Linnoitusketju kulkee itärajaa mukaillen Suomenlahdelta Savukoskelle ja aina Jäämerelle saakka.

Museoilla voi tutustua Salpalinjan kunnostettuihin korsuihin, taisteluhautoihin, panssarivaunun kiviesteisiin sekä aseistukseen tykkeineen asiantuntevien oppaiden johdolla. Museoiden sisänäyttelyissä voi tutustua Salpalinjan rakentamiseen ja linnoittajien arkeen, sekä nähdä valokuvissa, kuinka luonto on maisemoinut ihmisten jyhkeimmätkin rakennelmat. Kierroksen aluksi kannattaa katsoa Salpalinjan rakentamisesta kertova lyhytelokuva.

Salpapolku

Miehikkälä & Virolahti

Salpapolku tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistykseen kauniissa kaakkoissuomalaisessa luonnossa. Salpalinjaa mukaileva 43 km:n mittainen retkeilyreitti Salpapolku tutustuttaa sekä Salpalinjan kohteisiin että Kaakkois-Suomen upeaan luontoon ja kulttuuriympäristöön. Yhdensuuntainen reitti lähtee Harjusta ja kulkee metsien, mäkien, peltojen ja Miehikkälän Salpalinja-museon läpi, aina Lappeenrannan Ylämaalle saakka. Matkalla voi tutustua opastauluin varustettuihin Salpalinjan kohteisiin.

Harjun Hovin puistot

Harjun oppimiskeskus on yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos idyllisessä kartanomiljöössä Ravijoella. Harjusta valmistuu hevostalouden, puutarhatalouden, maatalouden sekä luonto- ja ympäristöalan ammattilaisia.

Vuonna 1816 valmistunutta päärakennusta, Harjun Hovia, ympäröi lähes 7 hehtaarin puistoalueet, käsittäen puisto- ja piha-alueita, peltolohkoja ja arboretumin. Harjun hovin alue on avoinna yleisölle ja puistoihin voi tutustua omatoimisesti. Kesäaikaan Harjussa toimii Kesäkahvila Kiessi, jossa voi nautiskella kahvit puistoihin tutustumisen lomassa.

Viipurintie 50, Ravijoki (toimisto)

Hevosajoneuvomuseo Kiessi Harju

Harjun alueella sijaitseva Hevosajoneuvomuseo Kiessi esittelee noin 100 erilaista hevosajoneuvoa kyntöaurasta ja muista työvälineistä ajelurilloihin ja kilpakärreihin. Museoidean isä Risto Rahkonen on 40 vuoden aikana koonnut hevosajoneuvoja sekä -välineitä. Museon tarkoituksena on säilyttää vanhoja arjessa käytettyjä hevosajoneuvoja, välittää tietoa vanhasta hevosmiestaidosta sekä kertoa ajasta, jolloin arjen työt tehtiin hevosvoimin. Uudistettu näyttely on avattu kesällä 2017.

Tallitie, Ravijoki (Harjun oppimiskeskus)

Klamilan kirkko

Klamilan kirkko vihittiin käyttöön 1955. Kirkossa on pienehköt 6-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut vuodelta 1973. Klamilan kirkkosalissa on 200 istumapaikkaa. Lisäksi rakennuksessa on kerhohuone ja kirkkosaliin liittyviä muita tiloja.

Kastepöytä on arkkitehti Veli Klamin suunnittelema vuonna 1961 ja sen lahjoitti USA:ssa asunut Jaakko Jeremianpoika Klami. Kastemalja on hopeaa, 1700-luvulta, mahdollisesti Lontoosta. Saarnatuolin punainen kirjaliina on vihkiryijy, jonka Klamilan seudun martat sekä Rukoushuoneyhdistys lahjoittivat.

Kirkon pääoven vieressä on sotien 1939–44 länsivirolahtelaisten sankarivainajien muistomerkki ja kirkon edustalla oleva säveltäjä, akateemikko Uuno Klamin patsas on Ben Renwallin käsialaa.

Museotie 1903, Klamila

Laurin luontokirkko

Laurin luontokirkko

Laurin luontokirkko kantaa Virolahden pitkäaikaisen kirkkoherran, rengastajanestori Lauri Leikkosen nimeä. Virolahden kappeliseurakunta on vuosittain järjestänyt Arktika-päivien aikaan luontokirkon tällä metsäisellä aukiolla, avoimen taivaan alla. Aidaslahdentie 64, Hurppu

Museotie

Haminan Tallinmäki – Virolahden Virojoki -tie on Suomen pisin museotie ja kuuluu Suomen vanhimpiin tunnettuihin maanteihin. 35 kilometrin mittainen tieosuus on osa Turusta Viipuriin johtanutta ns. Suurta rantatietä, Kuninkaantietä, joka tunnettiin jo 1300-luvun lopulla ja joka oli keskiajalla maamme tärkein hallinto- ja sotatie. Tien linjaus noudattelee yhä 1700-luvun kartoista löytyvää linjaa mäkineen ja mutkineen. Maisemallisesti se on kaunis, mutkainen ja mäkinen. Tien ympäristö on poikkeuksellinen, koska tien eteläpuoli on Suomenlahden rannikkoaluetta ja pohjoispuoli maanviljelysaluetta.

Pyterlahden ilmavalvontatorni

Pyterlahden ilmavalvontatorni sijaitsee Siipioravanvuorella ja sen mallina on käytetty sodanaikaista, samalla alueella sijainnutta ilmavalvontatornia. Torni on valmistunut vuonna 2019 ja se on tarkoitettu yleiseen virkistys- ja retkeilykäyttöön. Tornin korkeus on 14 metriä. Ilmavalvontatornihankkeen takana on Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys. Museotie 224, Pyterlahti

Virolahden kirkko

Nykyinen puinen ristikirkko on valmistunut v. 1766 tunnetun ruokolahtelaisen kirkonrakentaja Tuomas Ragwaldinpoika Suikkasen johdolla. Erityispiirteenä kirkossa on pohjapiirroksen muoto: ristisakarat kapenevat kärkiin päin. Kirkossa on noin 650 istumapaikkaa.

Tiimalasikirkoksi voi Virolahden kirkkoa luonnehtia sen johdosta, että alttarin, parvekkeiden ja penkkien yhteisenä koristeluaiheena on puuhun kaiverrettu tiimalasi, joka muistuttaa kirkossakävijöitä ajan nopeasta kulumisesta. Alttaritaulu on taiteilija Oskar Paatelan Kristuksen hautaamista esittävä maalaus vuodelta 1914. Merenranta-aihetta korostaa kirkkosalin katosta riippuva kirkkolaiva, jonka seurakunnalle lahjoitti Pitkäpaasi-seura.

Nykyiset urut on vihitty käyttöönsä 1987. Ne on valmistanut urkurakentamo Hans Heinrich ja niissä on 24 äänikertaa.

Kellotapuli on arkkitehti Veli Klamin suunnittelema ja Rakennuspartio Oy:n v. 1958 rakentama. Kellot on valmistettu Saksassa, ja suurempaan niistä on kirjoitettu sanat ”Kunnia olkoon Jumalalle korkeudessa”, ja pienempään ”Maassa rauha”. Tapulin yläosassa on kirkkomuseo. Tämän tapulin edeltäjä tuhoutui salaman sytyttämänä kesäkuussa 1957.

Kirkon ympärillä on Virolahden ainoa hautausmaa ja hautausmaalla kirkon itäpuolella oleva kivisakasti on Suomen itäisin kivikirkko keskiajalta.
Kirkontie 500, Virolahti

Johannes Takasen puisto

Takasen puisto sijaitsee aivan Virojoen keskustassa, kunnantalon vieressä, joen rannassa. Puisto on rakennettu virolahtelaisen kuvanveistäjän Johannes Takasen. Puistossa sijaitsevat Takasen patsaan tekijä on kuvanveistäjä Erkki Kannosto, ja se paljastettiin 4.8.1985, kun Takasen kuolemasta oli kulunut 100 vuotta.

Puistossa on penkkejä ja pöytiä mukavaan oleskeluun ja suoraan joenrantaan johtavat portaat. Vakiintuneen perinteen mukaisesti patsaalle lasketaan kukkatervehdys taiteilijan syntymäpäivänä 8. joulukuuta ja vappuaattona keräännytään koko kylän voimin puistoon patsaan lakitustapahtumaan.
Opintie 6, Virojoki

Veli Saarisen Puisto

Virojoella sijaitsee myös taiteilija-akateemikko Kain Tapperin suunnittelema Veli Saarisen puisto, jonka keskipiste on puiston läpi virtaava joki ja joessa olevaan saareen johtava silta. Vehreä puisto on nimetty paikkakunnalta kotoisin olevan hiihtäjälegenda Veli Saarisen mukaan. Saari on viihtyisä piknikpaikka paahteisena kesäpäivänä, sillä veden läsnäolo viilentää mukavasti.

Olympiavoittajan 100-vuotisjuhlan kunniaksi toteutettu puisto voitti vuoden 2002 Kaakkois-Suomen rakennus- ja ympäristötaidepalkinnon.

Yle Urheilun tuottamassa suositussa Kiveen hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. He vierailivat myös  Suomen ensimmäisen hiihdon olympiavoittajan ja pitkäaikaisen päävalmentajan Veli Saarisen haudalla Virolahdella. Kuuntele lähetys tästä linkistä: https://areena.yle.fi/1-1941468
Veli Saarisen puistokuja, Virojoki

Zsar Outlet Village

Zsar Outlet Village oli Suomen ensimmäinen aito outlet-kauppakeskus.

Hintaan sisältyy:
1 päivä
* Loviisan maalinnoitukseen opastettu tutustuminen
* Laivakuljetukset Svartholmaan
* Svartholman linnakkeessa opastettu kierros ja tutustuminen näyttelyyn
* Lounas
* Strömforsin ruukki opastettuna sekä kahvitus
* Kyminlinnaan tutustuminen opastettuna

2. päivä
* Haminan linnoitusalueeseen tutustuminen – Aikamatka rooliopastuksella
* Harjun Hovin opastettu vierailu ja lounas
* Salpalinjalla ja Virolahden Bunkkerimuseolla opastettu vierailu
* Wanhan Veteraanin näyttelyyn tutustuminen opastettuna, kahvit ja pulla
* RUK museossa vierailu opastettuna

Matka-aika: touko-syyskuu

Matkan kesto: 1 – 2 pv
Voit tilata tämän matkan päivämatkana tai kahden päivän matkana.

Valinnainen palvelu lisämaksusta: Majoittuminen ja iltaohjelma
Ryhmän minimikoko 20 henkilöä.

Kaikki matkamme sopivat myös omatoimimatkoiksi  tai ryhmämatkoiksi, jotka räätälöidään kanssanne.
S
uunnitteletko matkaa oman ryhmäsi kanssa?

Anna ammattitaitoisen myyntivirkailijamme auttaa matkasi suunnittelussa.
Puhelin 05 211 1600 tai kymenmatkat @ kymenmatkat.fi

Matkan hinta / hintaesimerkkejä

Valmiit matkapaketit

Olemme paketoineet myyntiin matkapaketteja, joiden lähtöpäivämäärät  ja matkan hinta on merkitty sivuillemme. Näihin matkoihin yleensä sisältyy opastus. Opastus on useimmissa matkoissa perillä kohteessa, tämä on kerrottu hintaan sisältyy osiossa.

Hintalauseke koskien asiakkaan toimeksiannosta räätälöityjä matkapakettejamme

Nettisivuillamme on hintaesimerkkejä räätälöidyistä matkoistamme. Nämä matkat voivat olla opastettuja tai omatoimisia, tämä on kerrottu hintaan sisältyy osiossa. Lähtöpäivän ja matkareitin voit itse valita. Hinnat ovat esimerkkihintoja, joten lopullinen hinta muodostuu matka-ajan, reitin, kuljetushinnan, matkustusluokan sekä paikkatilanteen mukaan.

Ryhmämatkojen hintaesimerkit

Hinnat ovat arviohintoja, lopullinen hinta muodostuu sesongin ja kuljetusyhtiön sekä matkustusluokan mukaan. Tutustuttuasi hintaesimerkkeihin, pyydä tarkka tarjous omalle ryhmällesi klikkaamalla tarjouslomakettamme! Ryhmähinnat ovat yleensä voimassa alkaen 10 hengen ryhmille, ellei toisin mainita.

Matkadokumentit ja hyvä tietää matkaohjeita

Tutustu ennen matkaasi>

 

Varaa jalkapalloliputVaraa jalkapalloliput
Varaa FormulaliputVaraa Formulaliput
Vuokraa autoVuokraa auto
Varaa lomahuoneistoVaraa lomahuoneisto


Tapahtumien päivämäärät ja aikataulut voivat muuttua ilmoitetusta. Muutostilanteessa jo ostetut otteluliput siirtyvät automaattisesti uudelle päivälle, eikä tapahtuman ajankohdan muuttuminen oikeuta ostettujen lippujen peruutukseen tai muutokseen eikä lentojen/hotellin kuluttomaan muutokseen tai peruutukseen. Matkustajalla ei ole oikeutta takaisinmaksuun käyttämättä jättämistään palveluista.

Lippujen vastuullinen myyjä on: Sports Events 365
Voitteavarata liput suoraan linkin kautta, jolloin hintaan ei lisätä lipunvarauskulujamme.

*) Linkit muihin sivustoihin, lisätiedot>>>
Käyttäjä on velvollinen perehtymään ja noudattamaan niitä ehtoja, jotka on julkaistu näillä kolmannen osapuolen verkkosivustoilla.