Pyhtää on lähellä kaikkea!
Helsingistä tänne polkaisee alle tunnissa autolla, veneellä matkan taittuminen on hiukan verkkaisempaa. Pyhtää on taatusti merikunta! Karikkoinen, karu ja kuitenkin vehreä saaristo ja sinisenä siintävä meren ulappa kutsuu matkailijaa saaristoomme retkeilemään, veneilemään ja viettämään rauhallista aikaa mukavissa, piiloisissa poukamissa. Saarten huojuvat hongat ja käkkärämännyt on omaleimaista juuri Pyhtään edustan saaristossa. Kaunissaari tietenkin on helmi Suomen saarien joukossa. Pyhtään retket ovat monipuolista tarjontaa alueemme parhaimmilta paikoilta.
Kymijoen idyllinen kauneus kannattaa kokea melomalla pitkin kaupunkien ja erämaiden läpi virtaavaa Kymijokea, jota ei turhaan kutsuta Suomen Amazoniksi. Patikkaretkelle voit lähteä vaikkapa Valkmusan suoalueen pitkospuille. Siispä Pyhtään kaunis luonto tarjoaa matkailijalle ihan parasta. Pyhtään retket voit varata myös opastettuna.
Pyhtään historia ulottuu vuoteen 1347 asti
Tätä Pyhtään retket ohjelmaa pitää vielä hetki odottaa:
”Pyhtäällä elämysmatkailua ja aktiivista toimintaa voit kokea luonnon keskellä, mutta lähellä palveluita. Siriuksessa puhaltavat ympäri vuoden suotuisat surffituulet, rohkeimmat voivat kokeilla jopa lentämistä tuulitunnelissa ja Siriuksen kiipeilypuistossa voit harrastaa kiipeilyä. Läheisellä kartingradalla voit kokeilla vauhdikasta ajamista tai rauhallista sup-lautailua Kymijoen leppoisassa virrassa, kauniin maalaismaiseman ja Stockforsin ruukkialueen ohi lipuen.”
Kaunissaari – aina nimensä veroinen
Kaunissaari-nimisiä paikkoja on useampiakin, mutta se aito ja oikea löytyy Pyhtäältä, Itäisen Suomenlahden vesiltä, näppärän venematkan päässä niin Pyhtään kirkonkylästä kuin Kotkan Sapokastakin. Kaunissaari on ennen kaikkea kesänviettopaikka. Mikäli haluaa lomalla nauttia kiireettömistä hetkistä upeissa merimaisemissa kauniin luonnon keskellä ja aistia samalla ainutlaatuisen kalastajakylämiljöön henkeä, Kaunissaari hurmaa varmasti.
* * *
Kaunissaaren saaristolaismuseo
Kaunissaaren kylänlahden rannalla sijaitseva saaristolaismuseo kertoo kiehtovalla tavalla tarinoita menneistä vuosista – saarelaisia tarinoita miehistä, naisista ja merestä. Museo on kesällä avoinna päivittäin.
* * *
Mustaviiri, Pyhtää
Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa sijaitseva Mustaviiri edustaa tyypillisintä rannikkomme saarta, jonka rantavedet ovat pääosin kivikkoiset ja länsiosa jyrkkää kalliorantaa. Rantautumispaikka on saaren Kaiskerinpuoleisella rannalla, jossa on myös nuotiopaikka, käymälä ja puuvaja. Rannalta johtaa polku kalliolle, jossa on näkötorni ja Unescon maailmanperintöluettelossa olevan Struven kolmiomittausketjun mittauspiste. Saaressa voi myös nähdä sodanaikaisia rakennelmia ja jatulintarhan. Siellä on myös luontopolku.
* * *
Pakkausmuseo, Pyhtää
Pakkausmuseo sijaitsee Pyhtään kirkonkylässä entisen Stockforsin hiomon alueen kupeessa. Viehättävässä punaisessa rakennuksessa, joka on entinen puutarhurin mökki, on esillä mielenkiintoinen kokoelma pakkaus- ja paperituotteita 1900-luvulta.
* * *
Pyhän Henrikin kirkko
Keskiaikainen harmaakivikirkko – Pyhtään kirkko on rakennettu noin vuonna 1460 Kymijoen Pyhtään haaran ja Turusta Viipuriin kulkevan Suuren Rantatien, Kuninkaantien, risteyskohtaan. Kirkon sisäarkkitehtuuri on korkeatasoista ja vaikuttavaa katseltavaa ja tutustumisen arvoinen erikoispilareineen ja holviratkaisuineen. Kolmilaivaisen kirkkosalin holveissa ja seinissä on keskiaikaista maalauskoristelua. Kirkon pohjoisseinälle on kuvattu liki seitsemän metrin korkuinen Pyhä Kristoforos, kaikkien tiellä kulkijoiden suojelupyhimys. Keskiajan sisustuksesta on jäljellä alttarikaappi ja viisi puuveistosta, joista erikoisin ja vanhin on Pyhä Henrik. Kellotapuli on rakennettu 1820-luvulla.
* * *
Ristisaari, Pyhtää
Kaunissaaren eteläpuolella sijaitseva Ristisaari on yksi Itäisen Suomenlahden kansallispuiston saarista. Ristisaari on rehevä ja monipuolinen lehtosaari, jonka pohjoisosassa on laajoja rantaniittyjä ja runsaskukkaisia ketoja, jonka vuoksi saari soveltuu erityisesti luonto- ja lintubongareille.Saareen pääsee omalla veneellä.
* * *
Savukosken silta, Ahvenkoski
Savukosken silta Ahvenkoskella Kymijoen haarassa oli valmistuessaan vuonna 1928 laatuaan ensimmäinen maailmassa. Voimakkaan virran takia sillan kaaret rakennettiin yläpuolelle kiinnitetyn köysiradan avulla. Kaarien kovetuttua ajorata rakennettiin riipputankojen varaan. Museosillaksi silta kunnostettiin vuonna 1984. Peruskorjaus on tehty vuosina 2009-2010. Silta ympäristöineen on Venäjän ja Ruotsin vanhaa raja-aluetta.
* * *
Sirius Sport Resort
Sirius toteuttaa ihmisen ikiaikaisen unelman lentämisestä – hauskasti ja turvallisesti. Lentämisen lisäksi Siriuksessa puhaltavat aina suotuisat surffituulet, niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Huimien suoritusten jälkeen on aika rentoutua tasokkaassa ravintolassa tai juhlistaa iltaa shampanjabaarissa. Sirius on elämyksiä, yhdessäoloa ja nautiskelua.
Lentokokemus tuulitunnelissa vastaa vapaapudotusta lentokoneesta. Ilmavirran maksiminopeus on yli 260 km /h, mutta aloittelijat lentävät noin 180 km:n tuntinopeudella.
Siriuksessa puhaltavat ympäri vuoden suotuisat surffituulet, niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Virtaavan veden äärellä voit perehtyä surffauksen saloihin tai löytää kipinän uuteen harrastukseen.
* * *
Stockforsin hiomoalue, Pyhtää
Stockforsin historiallinen tehdasalue on saanut alkunsa vuonna 1902, kun Ole Nerdrum ja Olaf Bulow perustivat alueelle sillä hetkellä Suomen suurimman puuhiomon. Kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö toimii monipuolisen yritys- ja tapahtumatoiminnan näyttämönä.Alueella sijaitsee myös tilausperiaatteella toimiva hotelli, Pakkausmuseo, lintuhoitola ja karting-rata.
* * *
Stockfors Coffee Roaster, Pyhtää
Stockfors Coffee Roaster paahtimo eli Pyhtään kahvipaahtimo on avattu vuonna 2020. Paahtimossa voi nauttia tuoreeltaan vastapaahdetun kahvin tuoksusta ja mausta. Tarjolla on mm vaalea- tai tummapaahtoista kahvia, joka jauhetaan paikan pääll. Pois lähtiessä voitte ostaa vastapaahdettua kahvia mukaan kotiin.
* * *
Strukan sulut, Pyhtää
Käsikäyttöiset Strukan pato- ja sulkulaitteet Kymijoen Pyhtään haarassa rakennettiin 1900-luvun alussa munkkien vanhalle lohenkalastuspaikalle palvelemaan Stockforsin tehtaan proomuliikennettä. Putouskorkeus suluissa on kaksi metriä ja ne ovat Suomen ainoat vielä käytössä olevat käsikäyttöiset sulut, jotka johtavat suoraan merelle.Itsepalveluperiaatteella toimivat sulut ovat vapaasti veneilijöiden käytettävissä. Väylää pitkin pääsee veneellä Pyhtään kirkonkylään asti.
* * *
Valkmusan kansallispuisto
Monipuolista suoluontoa Valkmusan kansallispuisto sijaitsee noin 12 kilometrin päässä valtatie 7:ltä (E18) Siltakylästä pohjoiseen johtavan maantien n:o 3562 varrella. Kansallispuiston suoluonto on Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen edustava. Maisemaan tuo kiintoisan lisän Kymijoki, jonka läntinen suuhaara virtaa alueen pohjoisreunalla. Kansallispuiston alueelta on luokiteltu yli 30 erilaista suotyyppiä, mikä kuvastaa suokasvillisuuden monipuolisuutta.Soilla pesii monia Etelä-Suomessa harvinaisia lintu- ja perhoslajeja. Rauhalliset suoalueet ovat monien muuttolintujen levähdysalueita. Syksyisin voi nähdä monta sataa kurkea ja hanhea kokoontuvan suolle ennen muuttomatkaa. Kansallispuistossa kiertää 2,5 kilometrin pituinen pitkospolkureitti. Alueen elämää voi tarkkailla myös havaintotornista käsin.
* * *
Pyhtään järvi- ja jokialueet
Pyhtäällä on merta ja kaunista saaristoa, Kymijoki, jota leikillisesti verrataan Amazoniin ja pieniä järviä Kymijoen varrella. Hirvijärvi ja pikkuruinen Tarkjärvi sijaitsevat lähellä Valkmusan kansallispuistoa ja kaunis Tammijärvi Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla.
Meri – minun mereni!
Itäisen Suomenlahden alueella on runsaslukuinen määrä tyrskyjen karaisemia saaria ja luotoja. Luodoilla viihtyvät lokit ja tiirat ovat etenkin kalastajien kavereita. Saariston kasvillisuus on etupäässä männikköä, katajikkoa ja sammaloitunutta aluskasvillisuutta, mutta saarten kätköistä löytyy myös vihreitä ja reheviä lehtoja ja mukavia poukamia.
Merestä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina.
Kesällä laineiden liplatus, tuulen humina kaislikossa ja auringon kilo laineilla saa mielen virkistymään. ”Kun aaltokuohu hampaillaan rannanhiekkaa nakertaa ja huuto lokkien soi riemuinen”. Syksyisin tuulen tuivertaessa aalloilla, voi käydä kokemassa onnea kalansaaliin nappaamisessa. Talvella maiseman pukeutuessa puhtaanvalkoiseen vaippaan ja meren jäädyttyä on aika kaivaa luistimet ja sukset esille ja kiitää meren jäällä. Keväällä pääset nauttimaan arktisesta muutosta, kun miljoonien lintujen muuttoparvet lentävät alueen yli matkallaan kohti pohjoisen pesimäalueita.
Kotkassa kuulet uskomattoman jännittäviä tarinoita myös Algot Niskan, suurseikkailijan, herrasmiesrikollisen ja salakuljettajien kuninkaan seikkailuista pirtun salakuljetusmatkoilta. Selkämereltä löydät useita tunnelmallisia majakkasaaria ja vanhoja kalastajakyliä, kun taas aaltojen alla lymyää karikkoisen ja arvaamattoman meren yllättämiä hylkyjä.
Kymenlaakson saariston merellinen paratiisi sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Helsingistä.
RIB veneellä Kotkassa
Tutustu Kotkan ihmeelliseen saaristoon upealla tavalla. Varaa supernopea RIB vene itsellesi, ystävillesi, asiakkaillesi tai perheellesi koko päiväksi.
Kovapohjaiset RIB kumiveneet ovat alunperin suunniteltu lähinnä ammattikäyttöön suorittamaan erilaisia pelastus ja etsintätehtäviä usein
äärimmäisissä olosuhteissa. RIB veneet ovat erittäin turvallisia ja ylivertaisia suorituskyvyn ja nopeuden suhteen. RIB veneellä pystymme viemään ihmisiä paikkoihin, joihin ”normaalilla” veneellä ei ole mahdollista päästä ja tarvittaessa voimme ajaa lähes 60:n solmun nopeudella.
Voit luoda varmasti unohtumattoman kokemuksen työporukalle, tai kaveriseurueelle varaamalla RIB vauhtihirviön käyttöönne!
Ryhmäkoot:
* Yhteen RIB veneeseen mahtuu kuljettajan lisäksi 12 henkilöä
* Kahdella RIB veneellä maksiryhmän koko 24 henkilöä
* RIB vene on nopea (nopeus 25 35 solmua) mutta erittäin turvallinen. Veneen kova V pohja käyttäytyy hyvin aallokossa. Matkustajille puetaan pelastusliivit, jotka täyttyvät ilmalla vasta vedessä
* Jokainen päiväretki ja eri saarissa vierailu voidaan suunnitella erikseen.
* Tämän lisäksi on hyvä sopia retkeen kuluvista ruokailuista, saunomista, kalastamisesta tai muista aktiviteeteista.
Haapasaari
Haapasaari on vanha merivalvonnan ja luotsien saari. Se sijaitsee
ulkosaaristossa noin 30 40 min ajomatkan päässä Sapokasta. Idyllisessä Haapasaaressa on kauppa, kesäkioski, vieraslaituri sekä 1800 luvulla
rakennetut kirkko ja koulu. Haapasaaren Osuuskauppa on Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa ja se on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1907 lähtien.
Haapasaari on noin kilometrin pituinen kaksiosainen saari, jonka puoliskot Kylänlahden pohjoispuolella kulkeva, vain 20 metriä leveä hiekka kangas yhdistää toisiinsa. Kalastajakylä on rakentunut suojaisan luonnonsataman
ympärille.
Saaren tunnusmerkki on vuonna 1862 rakennettu graniittinen luotsitorni eli puokki. Haapasaari kuuluu Suomenlahden meripuolustusalueeseen ja siellä on myös Rajavartiolaitoksen merivartioasema passintarkastuspisteineen.
Lähellä olevissa Kilpisaaressa ja Vanhankylänmaassa on nähtävillä sodanaikaisia bunkkereita ja tykkejä.
Karhusaari
Karhusaaressa on tarjolla hienot puitteet unohtumattoman päivän viettoon, Saaressa on komeat hirsirakennukset majoitukseen, kokoustilat, luontopolkuja ja
elämysruokailua tilauksesta. Tarjolla ovat myös hienot saunatilat. 10 metriä
meren pinnan yläpuolella olevasta löylyhuoneesta avautuu upea merimaisema. Saunan vieressä on panoraamaterassi ja lämmin poreallas
Kaunissaari
Kaunissaari on saavuttanut suosiota matkailijoiden keskuudessa jo 1950 luvulta lähtien. Entisestä 1930 luvun kalastajayhteisöstä on muistona saaristokylä, jossa on vanhoja idyllisiä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen.
Satamalahtea reunustavat punaiset ranta aitat ja venevajat. Saarta peittävät tuulien muovaamat merimänniköt ja saaren pohjois ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat.
Venesataman satamakonttorissa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla voi ajella
aina saaren pohjoiskärjen asti, matka on noin 3 km. Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa aineistoa. Taidetta voi ihailla Galleria Marissa. Kauppa, kahvila, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet ja legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja täyttävät osaltaan saarella vierailevan tarpeita.
Kirkonmaa
Kirkonmaa on entinen Puolustusvoimien linnakesaari, joka on toiminut tuhansien sotilaiden koulutuspaikkana. Lempinimen Pirunsaari se on saanut upeista pirunpelloistaan, jotka keskellä saarta muistuttavat jääkaudesta. Pirunpeltojen keskellä kulkee polku, joka on suosittu patikointireitti.
Kirkonmaan pohjoispäässä on matkailupalveluiden alue. Vierasvenesataman läheisyydessä on Kahvila Knaapi, joka palvelee kesäkaudella. Knaapissa saat kahvilatuotteiden lisäksi vuokrattua vaikka loma-asunnon läheisistä rivitaloista, jotka olivat ennen armeijan henkilökunnan koteja.
Kukouri
Kukouri on toinen Kotkan edustalla sijaitsevista linnoitussaarista. Kukourin punatiilinen pyöreä linnake, Fort Slava, valmistui 1794. Fort Slava kuuluu Ruotsinsalmen merilinnoituksen uloimpiin linnakkeisiin. Linnakkeen erikoisuutena on sen täysin pyöreä muoto ja se on tällä tavoin ainoa laatuaan Suomessa. Linnake on halkaisijaltaan 75 metriä ja se sisälsi 44 tykkiasemaa. Krimin sodan aikana 14 aluksen laivasto osasto räjäytti linnakkeen 27. heinäkuuta 1855.
Lehmäsaari
Lehmäsaari sijaitsee aivan Kotkan edustalla. Se on suosittu retkeilykohde, luontopolkua reunustavat kauniit maisemat. Lehmäsaaren paras rantautumispaikka on itärannalla oleva lahti eli niin sanottu ”Lehmän monttu”,
jossa on myös laitureita. Sen ranta on sileähiekkaista ja soveltuu erinomaisesti
uimiseen. Saarella on kolme taukokatosta, joista löytyy tulentekopaikat, WC:t ja puuliiterit.
Ollinkarit
Vuokraa koko saari omaan käyttöösi!
Ollinkarit on elämyssaari Kotkan edustalla, Lehmäsaaren ja Kirkonmaan välissä. Etelässä avautuvan aavan meren horisontissa siintää Suursaari. Saari vuokrataan kerralla vain yhdelle seurueelle, joten yksityisyys on turvattuna.
Ollinkareissa voit järjestää kokouksia, juhlia ja ruokailuja omassa rauhassasi. Tapahtumien järjestämiseen on useampia paikkoja päärakennuksessa, takkatuvassa ja terasseilla.
Rantasaunat ja palju rannalla saavat rentoutumaan, jonka jälkeen on mukava siirtyä illanviettoon saariston herkkupöydän äärelle. Kauttamme saat sekä ohjelma-, ruokailu- että kuljetuspalvelut.
Rankki
Kotka Rankki ohutta yläpilveä – Kotkan edustalla sijaitseva Rankin linnoitussaari oli alunperin osa Pietari Suuren merilinnoituksen puolustuslinjaa, jonka venäläiset perustivat Suomenlahdelle
suojelemaan Pietaria. Vuonna 1916 sinne sijoitettiin järeitä rannikkotykkejä, sekä venäläinen kasarmi.
Rankki on ollut puolustusvoimien käytössä ja suljettuna siviileiltä yli 100 vuotta. Rankissa ovat edelleen nähtävinä massiiviset rannikkotykit, ja vanha venäläinen kasarmi, jonka rakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa.
Rankin etelärannalta on näköyhteys Talvisodassa Neuvostoliitolle menetettyyn Suursaareen. Rankin tykeillä oli tärkeä osa Suomen puolustustaisteluissa keväällä 1940. Rankissa on nähtävillä myös RT (Rannikkotykistö) on Rautaa
historiallinen näyttely.
Tammio
Tammion kalastajakylä on erittäin kaunis ja tutustumisen arvoinen. Saaresta on löytynyt 2500-vuotias pronssikautinen röykkiöhauta ja viikinkiaikainen polttohautakalmisto.
Tammion saari ja kalastajakylä Haminassa on itäisen Suomenlahden parhaiten säilynyt vanha kalastajakylä. Tammion kalastajakylä elämysristeilyllä matkailija aistii vuosisatojen aikaisen saaristolaiselämän ranta-aittojen ja sireenikujien miljöössä. Tammion asutushistoria alkaa jo 1500-luvulta.
Nykypäivän Tammio tarjoaa matkaajalle heijastuksen saaren vanhasta kukoistuksesta. Vanhassa kalamajassa saaressa sijaitsee saariston elämää esittelevä kotiseutumuseo. Tammio lumoaa kauneudellaan ja saaren asukkaat ystävällisyydellään. Tammion kalastajakylän suojaksi on rakennettu aallonmurtaja, johon vierasveneet voivat kiinnittyä.
Ulko-Tammio
Risteilyt Ulko-Tammioon lähtevät Kotkan Sapokasta. Risteilemme reilut kaksi tuntia ihaillen upeita merimaisemia ja nauttien meren tuoksusta. Ulko-Tammio on itäisen Suomenlahden helmi, joka kuuluu Suomen kansallipuistoihin. Asumaton saari kätkee suojiinsa harvinaisia kasveja ja lintuja, joita voi tarkkaillas aaren korkeimmalla kohdalla sijaitsevasta lintutornista, josta avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Hyvällä säällä näkyy jopa Tytär- ja Suursaari Venäjän puolella. Ulko-Tammion upea luonto karuine rantakallioineen ja rehevine lehtoineen on vaikuttava. Saaren sotahistoriasta kertovat toisen maailmansodan aikainen miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja museotykit. Saaressa on hyvin merkityt luontopolut. Saarikierroksen jälkeen on aikaa uida, nauttia saaren rauhasta ja syödä omia piknik-eväitä katetulla grillauspaikalla. Saaressa pysähdysaika on n. 2,5 tuntia.
Metsähallituksen opas on paikalla saaressa, ja voit halutessasi osallistua maksutta saarikierrokselle.
Kun haluat nauttia saarielämästä pidempään ja tutustua rauhassa saaren luontoon, voit yöpyä saaressa joko telttaillen tai autiotuvassa yöpyen.
Varissaari – Fort Elisabeth
Varissaari sijaitsee Kotkan edustalla ja se on suosittu ulkoilukohde. Varissaari on linnoitussaari, jossa on Ruotsinsalmen merilinnoituksen linnakkeiden raunioita. Varissaaressa rakennettiin 1790 1796 puolustuslinnoitus, Fort Elisabeth, joka nimettiin Venäjän keisarinna Elisabeth Petrovnan mukaan Se suojasi yhdessä Kukourissa sijaitsevan Fort Slavan kanssa Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä. Osa rakennuksista ja muureista tuhoutui Krimin sodassa. Viime vuosina valleja on kuitenkin kunnostettu ja saari on ollut kotkalaisten suosittu ulkoilualue jo 1800 luvun lopulta lähtien. Varissaaressa sijaitsee erinomainen Ravintola Vaakku, Saunalautta Kiulu ja siellä on myös mahdollisuus SUP lautailuun.
Pyhtään Patruunantalo sijaitsee Pyhtään historiallisella Stockforsin ruukkialueella. Biskopsströmmen-joen kupeessa, Pyhtään kirkonkylässä. Patruunantalo on 18,8 km:n päässä Svartholman linnoituksesta. Helsinki-Vantaan lentokenttä on 89 km:n päässä
Lue lisääSiisti Kotka Jokipuisto hotelli sijaitsee E-18 moottoritien varrella, jonka ympäristö on rauhallinen ja ostosmahdollisuudet lähellä.
Lue lisääOriginal Sokos Hotel Seurahuoneella voit aistia meren läheisyyden ympäri vuoden. Hotelli sijaitsee aivan kaupungin keskustassa meren ympäröimällä Kotkansaarella. Ylimmän kerroksen huoneista saatat jopa nähdä pilkahduksen merimaisemasta.
Lue lisääKartanohotelli Karhulan Hovi tarjoaa majoitusta, ravintolalapalveluita, juhlapalveluita ja kokouspalveluita Kotkassa Kymijoen rannalla Karhulassa.Tämä tyylikäs ranskalaistyylinen kartano sijaitsee Karhulan alueella 10 minuutin ajomatkan päässä Kotkan keskustasta. Majoituspaikassa on suuri puutarha, ja sen yleisissä tiloissa on ilmainen WiFi.
Lue lisääPyhtään retket – keskiaikaa ja kartanoita
Pyhtää keskiaikaa ja kartanoita retkikohteet ja nähtävyydet. Pyhtään kaunis luonto tarjoaa matkailijalle parastaan.
Kaunissaari – aina nimensä veroinen
Kaunissaari-nimisiä paikkoja on useampiakin, mutta se aito ja oikea löytyy Pyhtäältä, Itäisen Suomenlahden vesiltä, näppärän venematkan päässä niin Pyhtään kirkonkylästä kuin Kotkan Sapokastakin. Kaunissaari on ennen kaikkea kesänviettopaikka. Mikäli haluaa lomalla nauttia kiireettömistä hetkistä upeissa merimaisemissa kauniin luonnon keskellä ja aistia samalla ainutlaatuisen kalastajakylämiljöön henkeä, Kaunissaari hurmaa varmasti.
Kaunissaari on saavuttanut suosiota matkailijoiden keskuudessa jo 1950 luvulta lähtien. Entisestä 1930 luvun kalastajayhteisöstä on muistona saaristokylä, jossa on vanhoja idyllisiä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen.
Satamalahtea reunustavat punaiset ranta aitat ja venevajat. Saarta peittävät tuulien muovaamat merimänniköt ja saaren pohjois ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat.
Venesataman satamakonttorissa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla voi ajella
aina saaren pohjoiskärjen asti, matka on noin 3 km. Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa aineistoa. Taidetta voi ihailla Galleria Marissa. Kauppa, kahvila, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet ja legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja täyttävät osaltaan saarella vierailevan tarpeita.
Kaunissaaren saaristolaismuseo
Kaunissaaren kylänlahden rannalla sijaitseva saaristolaismuseo kertoo kiehtovalla tavalla tarinoita menneistä vuosista – saarelaisia tarinoita miehistä, naisista ja merestä. Museo on kesällä avoinna päivittäin.
Mustaviiri, Pyhtää
Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa sijaitseva Mustaviiri edustaa tyypillisintä rannikkomme saarta, jonka rantavedet ovat pääosin kivikkoiset ja länsiosa jyrkkää kalliorantaa. Rantautumispaikka on saaren Kaiskerinpuoleisella rannalla, jossa on myös nuotiopaikka, käymälä ja puuvaja. Rannalta johtaa polku kalliolle, jossa on näkötorni ja Unescon maailmanperintöluettelossa olevan Struven kolmiomittausketjun mittauspiste. Saaressa voi myös nähdä sodanaikaisia rakennelmia ja jatulintarhan. Siellä on myös luontopolku.
Pakkausmuseo, Pyhtää
Pakkausmuseo sijaitsee Pyhtään kirkonkylässä entisen Stockforsin hiomon alueen kupeessa. Viehättävässä punaisessa rakennuksessa, joka on entinen puutarhurin mökki, on esillä mielenkiintoinen kokoelma pakkaus- ja paperituotteita 1900-luvulta.
Pyhän Henrikin kirkko
Keskiaikainen harmaakivikirkko – Pyhtään kirkko on rakennettu noin vuonna 1460 Kymijoen Pyhtään haaran ja Turusta Viipuriin kulkevan Suuren Rantatien, Kuninkaantien, risteyskohtaan. Kirkon sisäarkkitehtuuri on korkeatasoista ja vaikuttavaa katseltavaa ja tutustumisen arvoinen erikoispilareineen ja holviratkaisuineen. Kolmilaivaisen kirkkosalin holveissa ja seinissä on keskiaikaista maalauskoristelua. Kirkon pohjoisseinälle on kuvattu liki seitsemän metrin korkuinen Pyhä Kristoforos, kaikkien tiellä kulkijoiden suojelupyhimys. Keskiajan sisustuksesta on jäljellä alttarikaappi ja viisi puuveistosta, joista erikoisin ja vanhin on Pyhä Henrik. Kellotapuli on rakennettu 1820-luvulla.
Ristisaari, Pyhtää
Kaunissaaren eteläpuolella sijaitseva Ristisaari on yksi Itäisen Suomenlahden kansallispuiston saarista. Ristisaari on rehevä ja monipuolinen lehtosaari, jonka pohjoisosassa on laajoja rantaniittyjä ja runsaskukkaisia ketoja, jonka vuoksi saari soveltuu erityisesti luonto- ja lintubongareille.Saareen pääsee omalla veneellä.
Savukosken silta, Ahvenkoski
Savukosken silta Ahvenkoskella Kymijoen haarassa oli valmistuessaan vuonna 1928 laatuaan ensimmäinen maailmassa. Voimakkaan virran takia sillan kaaret rakennettiin yläpuolelle kiinnitetyn köysiradan avulla. Kaarien kovetuttua ajorata rakennettiin riipputankojen varaan. Museosillaksi silta kunnostettiin vuonna 1984. Peruskorjaus on tehty vuosina 2009-2010. Silta ympäristöineen on Venäjän ja Ruotsin vanhaa raja-aluetta.
Sirius Sport Resort
Sirius toteuttaa ihmisen ikiaikaisen unelman lentämisestä – hauskasti ja turvallisesti. Lentämisen lisäksi Siriuksessa puhaltavat aina suotuisat surffituulet, niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Huimien suoritusten jälkeen on aika rentoutua tasokkaassa ravintolassa tai juhlistaa iltaa shampanjabaarissa. Sirius on elämyksiä, yhdessäoloa ja nautiskelua.
Lentokokemus tuulitunnelissa vastaa vapaapudotusta lentokoneesta. Ilmavirran maksiminopeus on yli 260 km /h, mutta aloittelijat lentävät noin 180 km:n tuntinopeudella.
Siriuksessa puhaltavat ympäri vuoden suotuisat surffituulet, niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Virtaavan veden äärellä voit perehtyä surffauksen saloihin tai löytää kipinän uuteen harrastukseen.
Stockforsin hiomoalue, Pyhtää
Stockforsin historiallinen tehdasalue on saanut alkunsa vuonna 1902, kun Ole Nerdrum ja Olaf Bulow perustivat alueelle sillä hetkellä Suomen suurimman puuhiomon. Kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö toimii monipuolisen yritys- ja tapahtumatoiminnan näyttämönä.Alueella sijaitsee myös tilausperiaatteella toimiva hotelli, Pakkausmuseo, lintuhoitola ja karting-rata.
Stockfors Coffee Roaster, Pyhtää
Stockfors Coffee Roaster paahtimo eli Pyhtään kahvipaahtimo on avattu vuonna 2020. Paahtimossa voi nauttia tuoreeltaan vastapaahdetun kahvin tuoksusta ja mausta. Tarjolla on mm vaalea- tai tummapaahtoista kahvia, joka jauhetaan paikan pääll. Pois lähtiessä voitte ostaa vastapaahdettua kahvia mukaan kotiin.
Strukan sulut, Pyhtää
Käsikäyttöiset Strukan pato- ja sulkulaitteet Kymijoen Pyhtään haarassa rakennettiin 1900-luvun alussa munkkien vanhalle lohenkalastuspaikalle palvelemaan Stockforsin tehtaan proomuliikennettä. Putouskorkeus suluissa on kaksi metriä ja ne ovat Suomen ainoat vielä käytössä olevat käsikäyttöiset sulut, jotka johtavat suoraan merelle.Itsepalveluperiaatteella toimivat sulut ovat vapaasti veneilijöiden käytettävissä. Väylää pitkin pääsee veneellä Pyhtään kirkonkylään asti.
Valkmusan kansallispuisto
Monipuolista suoluontoa Valkmusan kansallispuisto sijaitsee noin 12 kilometrin päässä valtatie 7:ltä (E18) Siltakylästä pohjoiseen johtavan maantien n:o 3562 varrella. Kansallispuiston suoluonto on Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen edustava. Maisemaan tuo kiintoisan lisän Kymijoki, jonka läntinen suuhaara virtaa alueen pohjoisreunalla. Kansallispuiston alueelta on luokiteltu yli 30 erilaista suotyyppiä, mikä kuvastaa suokasvillisuuden monipuolisuutta.Soilla pesii monia Etelä-Suomessa harvinaisia lintu- ja perhoslajeja. Rauhalliset suoalueet ovat monien muuttolintujen levähdysalueita. Syksyisin voi nähdä monta sataa kurkea ja hanhea kokoontuvan suolle ennen muuttomatkaa. Kansallispuistossa kiertää 2,5 kilometrin pituinen pitkospolkureitti. Alueen elämää voi tarkkailla myös havaintotornista käsin.
Pyhtään järvi- ja jokialueet
Pyhtäällä on merta ja kaunista saaristoa, Kymijoki, jota leikillisesti verrataan Amazoniin ja pieniä järviä Kymijoen varrella. Hirvijärvi ja pikkuruinen Tarkjärvi sijaitsevat lähellä Valkmusan kansallispuistoa ja kaunis Tammijärvi Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla.
Meri – minun mereni!
Itäisen Suomenlahden alueella on runsaslukuinen määrä tyrskyjen karaisemia saaria ja luotoja. Luodoilla viihtyvät lokit ja tiirat ovat etenkin kalastajien kavereita. Saariston kasvillisuus on etupäässä männikköä, katajikkoa ja sammaloitunutta aluskasvillisuutta, mutta saarten kätköistä löytyy myös vihreitä ja reheviä lehtoja ja mukavia poukamia.
Merestä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina.
Kesällä laineiden liplatus, tuulen humina kaislikossa ja auringon kilo laineilla saa mielen virkistymään. ”Kun aaltokuohu hampaillaan rannanhiekkaa nakertaa ja huuto lokkien soi riemuinen”. Syksyisin tuulen tuivertaessa aalloilla, voi käydä kokemassa onnea kalansaaliin nappaamisessa. Talvella maiseman pukeutuessa puhtaanvalkoiseen vaippaan ja meren jäädyttyä on aika kaivaa luistimet ja sukset esille ja kiitää meren jäällä. Keväällä pääset nauttimaan arktisesta muutosta, kun miljoonien lintujen muuttoparvet lentävät alueen yli matkallaan kohti pohjoisen pesimäalueita. Kymenlaakson saariston merellinen paratiisi sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Helsingistä.