Kiiun kartanon rakennus on esimerkki jugendbarokin sekatyylistä. Päärakennuksen portaiden eteen vie klassinen kehätie. Kartanorakennuksen takana on pieni vapaamuotoinen puisto. Neuvostoaikaan kartanossa toimi kolhoosin konttori ja nyt siellä toimii Kuusalun kunnanhallitus.
Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Palmsen kartano ja ulkomuseo on ensimmäinen täysin kunnostettu kartanokokonaisuus puistoineen, puutarhoineen ja historiallisine rakennuksineen. Vierailijat voivat tutustua näyttelyihin, työpajoihin, koulutuskeskukseen, palmutaloon, viinikellariin, romanttiseen kahvilaan ja kansanomaiseen kapakkaan.
Sagadin kartanokokonaisuus sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa. Sagadi on nykyään kuuluisa luonto-opetus-, kulttuuri- ja matkailukeskus. Sagadin kartano on harvinainen kokonaisuus: sivurakennuksia on paljon, ja tiet, puistokäytävät, puisto ja lammet on kunnostettu. Kartano kunnostettiin metsätalousjärjestelmän avulla, ja kartano on tälläkin hetkellä valtion metsähallituksen (Riigimetsa Majandamise Keskus, RMK) omistuksessa. Sagadin metsäkeskuksessa toimivat metsämuseo ja kartanomuseo, luontokoulu, hotelli, ravintola ja hostelli.
Lahemaan kansallispuistossa sijaitsevan Vihulan kartanon rakennuttivat von Schubertit vuosina 1820–1880. Entistetyssä kartanossa toimivat nyt upea ravintola ja loistava kylpylähotelli. Kartanossa pidetään konsertteja ja kokouksia ja järjestetään vastaanottoja ja häitä.
Rakveren lähellä sijaitseva Mädapean kartanon yksikerroksinen punatiilinen puuverantainen historiallistyylinen kartano rakennettiin 1850. Nykyisin kartanossa on esillä virolaista nykytaidetta ja käsitöitä. Perusnäyttelynä ovat Aivar Juhansonin sarssit, joita on esillä yli 800 kuvaa. Kartanossa järjestetään markkinoita, koulutusta ja kursseja.